Madumita Sadagopan, doktorand vid Högskolan i Borås forskar om återvinning av betong. Foto: TT / Högskolan i Borås

Återvunnen betong ska förbättra miljön

Publicerad

Återvunnen betong ska bli ny betong. Ett forskningsprojekt i Borås är landets första på temat och om resultaten blir framgångsrika tros metoden kunna ge olika typer av miljövinster.

Det är doktoranden Madumita Sadagopan vid samhällsbyggnadsinstitutionen vid högskolan i Borås som leder forskningsprojektet.

Kortfattat går det ut på att undersöka om man kan använda krossad tidigare använd betong till att blanda in i ny betong.

Traditionellt används grus och sten i blandningen men genom att istället använda betonggrus slipper man gräva och spränga sten – och därmed belasta miljön.

– Dessutom får vi nytta av redan använd betong och sluter kretsloppet och påverkar ekosystemet mindre, säger Madumita Sadagopan.

Enda projektet i sitt slag

Idag används gammal betong mest som fyllnadsmaterial på deponi eller i vägar.

– Jag vill visa att det finns bättre användningsområden, som till exempel bärande element i betongkonstruktioner, säger Madumita Sadagopan.

Det som måste undersökas är bland annat hållfastheten.

– Vi testar egenskaper hos den krossade betongen, som exempelvis vattenabsorbation.

Projektet pågår i fem år och är ett samarbete mellan högskolan och CBI Betonginstitutet samt RISE. Forskningen görs i skolans betonglabb och det är även en grupp studenter som deltar.

Projektet beskrivs som unikt i sitt slag i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.