Avenykrogen Le Pain Francais hotas av vite. Foto: SVT

Avenykrogen om viteshotet: ”Orättvist och rättslöst”

Uppdaterad
Publicerad

Avenykrogen Le Pain Francais slår nu tillbaka mot miljöförvaltningen i Göteborg efter hotet om vite på en halv miljon kronor om man har öppet efter midnatt. Enligt krögaren Marcus Samuelsson förekommer det ingen trängsel – och inspektörerna kom in i lokalen efter en dryg minut. – Bedömningarna verkar ske mycket godtyckligt beroende på vem man träffar och vad de får för känsla, skriver han i ett mejl.

Det var i fredags som Göteborgs stad beslutade att avenykrogen Le Pain Francais inte får ha öppet efter midnatt. Om förbudet inte åtlyds la förvaltningen ett vite på en halv miljon kronor – varje gång. Anledningen var att livsmedelsinspektörerna ansåg att trängseln var för stor inne i lokalen.

– Man har inte rutiner för att undvika trängsel. Det kan handla om sådant som hur nära borden står varandra, hur man släpper in och släpper ut folk, hur det ser ut vid toaletter med mera. Men enkelt uttryckt är det för mycket folk där, och det innebär en uppenbar smittrisk, sa Angelica Winter, avdelningschef för livsmedelskontroll på Miljöförvaltningen till SVT Väst.

Coronaviruset i Västsverige

Rutiner på plats

I en skriftlig kommentar till SVT Väst slår krogägaren Marcus Samuelsson ifrån sig av kritiken. Enligt honom har man rutiner för man ska undvika trängsel i lokalen.

Till exempel menar han så tar man emot betydligt färre sittande gäster, 150 i stället för 450. Vidare skriver han att man har noggranna rutiner för insläpp så trängsel inte ska uppstå vid entrén eller inne i lokalen.

– Det känns orättvist och man känner sig rättslös när vi och våra annställda har lagt så mycket arbete på att löpande göra riskanalyser och åtgärdsplaner som löpande har skickats in till, och godkänts av, miljöförvaltningen, skriver han.

Fler kontrollerade fester

Göteborgs miljöförvaltning har också begärt att ett vite på 75 000 kronor ska dömas ut för att kontrollanterna hindrades från att komma in i lokalen. Trams, menar Marcus Samuelsson.

– Det framgår tydligt av våra video att de vid ett tillfälle fått vänta cirka en minut, skriver han.

Han menar också att förbudet att ha öppet efter midnatt är kontraproduktivt.

– Att stänga nattklubbar efter midnatt leder troligen endast till ännu fler totalt okontrollerade privata fester, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet