Axel Darvik (L), ordförande för grundskolenämnden i Göteborg. Foto: SVT

Axel Darvik (L): Åtalet bekräftar – rätt att frysa skolpengen till Römosseskolan

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg har vägrat betala ut tiotals miljoner i skolpeng till den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg, trots en tingsrättsdom. Under måndagen åtalades två företrädare för en förening med koppling till skolan för grova bokföringsbrott. Skolkommunalrådet Axel Darvik ser åtalet som en bekräftelse på att det var rätt att frysa skolpengen.

I klippet ovan hör du Axel Darvik (L) berätta varför han tycker det var rätt att frysa skolpengen.

SVT Nyheter Väst har i flera tidigare artiklar berättat om konflikten mellan kommunen och Römosseskolan. Skolkommunalrådet Axel Darvik (L) har gjort allt han kan för att skolan inte ska få skolpengen. Främst har han hänvisat till att skolan inte ens har ett bankkonto, utan har bett att få pengarna via en postväxel eller insatta på en advokats klientmedelskonto.

Det tycker inte Axel Darvik är ett godtagbart sätt – han hävdar att man då inte har kontroll över vad som händer med skattebetalarnas pengar. Han har heller inte stuckit under stol med sina farhågor om att delar av pengarna används för att finansiera islamistisk terrorverksamhet.

Fler åtal

På måndagen åtalades två tidigare företrädare för den muslimska friskolan för grovt bokföringsbrott. De båda misstänkta har ytterligare åtal för ekonomisk brottslighet att vänta, enligt åklagaren.

De båda åtalade nekar till brott.

Axel Darvik ser åtalet som en bekräftelse på att pengar förts ut från skolan och använts för ”islamistisk verksamhet”. Advokaten för den förening som i dag driver Römosseskolan har kallat Axel Darviks kamp för ”rättshaveristisk” och anser att det inte finns någon grund för misstankar om finansiering av terrorverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.