• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Rektorn Emma Andersson Malmros kallar de tidigare betygen på hennes skola för rättsosäkra. Foto: SVT

Här är bara två av tio elever behöriga – största tappet

Uppdaterad
Publicerad

Bara två elever av tio gick i år ut i Bergsgårdsskolan i Hjällbo med behörighet till gymnasiet. Det är det största tappet bland alla skolor i Västra Götalands särskilt utsatta områden. Nu kallar rektorn de tidigare betygen för ”rättsosäkra”.

– När jag kom in här som rektor i januari 2017 så var skolan en oerhört otrygg arbetsplats. Det hade varit en del rektorsbyten och en enorm omsättning av personal, säger Emma Andersson Malmros, rektor på Bergsgårdsskolan i Hjällbo i Angered.

SVT Nyheter Väst har tittat på alla de skolor som ligger i Västra Götalands särskilt utsatta områden. Det visar sig att alla stadsdelar, med sådana skolor, lyckats höja antalet elever med behörighet till gymnasiet i år i jämförelse med förra året, förutom Angered.

Tapp på 58 procent

Framförallt sticker Bergsgårdsskolan ut. Där hade bara 18 procent behörighet i jämförelse med året innan då andelen niondeklassare med behörighet med sig från grundskolan var 76 procent.

– Min bedömning i efterhand är att de betygen som sattes under vårterminen 2017 inte är helt rättssäkra, säger Emma Andersson Malmros.

Hon syftar på att det var så hög omsättning på pedagogisk personal och en sådan oreda på skolan att betygen sattes utan rätt bedömningar. I år, menar hon, är betygen mer korrekta och hon säger att hon lider med de elever som i år lämnade skolan.

– Deras kunskapsnivå var otroligt låg. Det beror på att de i stort sett har missat två år av sin undervisning tidigare år på högstadiet, säger hon.

Men hur kan elever missa två år av sin skoltid?

– En obefintlig arbetsorganisation, rektorsbyten och  en hög omsättning av pedagogisk personal, säger Emma Andersson Malmros.

”Långsiktigt arbete”

Hur ska ni då se till att det inte ser ut så här nästa år?

– Det som är glädjande och som statistiken inte visar är det enorma arbete vi har lagt ner här de sista ett och ett halvt året. Vi har ökat behörigheten hos våra lärare. Vi har dragit igång ett långsiktigt, systematiskt kvalitetsarbete, som vi hoppas ska ge resultat säger Emma Andersson Malmros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.