I september kunde SVT Nyheter Väst avslöja hur ensamkommande barn hamnar i otrygga miljöer i familjer som är så olämpliga att de måste akut omplaceras av landets socialtjänster.
Stadsrevisionen bekräftar bilden
Efter att stadsrevisionen granskat mottagandet i Angered och Norra Hisingen bekräftas bilden av den utsatthet ensamkommande flyktingbarn kan mötas av i Göteborg.
Undersökningen baseras på förra årets mottagande när över 400 barn kom till Göteborg. Stadsrevisionens stickprov visar bland annat att:
* Barn placerades på ej utredda hem.
* Barnavårdsutredningar, som är till för att se vad för stöd barnen behöver, inte har blivit klara snabbt nog.
* Dokumentationen kring barnens ärende är i vissa fall så bristfällig att det är svårt att i efterhand spåra vilken hjälp barnen fått.
Brister i skolan
– Barnen ska ha samma rättigheter som svenska barn. Men här är det kvalitetsbrister på alla ställen, säger Lars Bergsten, ordförande för stadsrevisionen i Göteborg och fortsätter:
– Mycket tar för lång tid, är för dåligt dokumenterat och man följer inte lagar och förordningar.
Man har också funnit brister i skolan. Varje barn ska få en utredning kring kunskapsläget i varje ämne, något som inte alltid sker i rätt omfattning.
I år har antalet ensamkommande barn varit betydligt fler än förra året. Situationen är alltså ännu mer pressad nu än vad den var under förra året.
Stadsrevisionen anser nu att stadsdelarna behöver ”säkerställa kvaliteten i socialtjänstens verksamhet” och att det bör finnas en ökad beredskap så att ett ökat mottagande inte leder till brister i kvaliteten.
Gode män kan missköta sig
Revisionen har även granskat överförmyndarnämnden som ansvarar för att utse gode män till ensamkommande flyktingbarn. Här har man sett att det finns risker att gode män kan missköta sig, utan att det kommer nämnden till känna. Detta då nämnden förlitar mycket av sin tillsyn på att andra aktörer så som skola och socialtjänst ska larma om en god man inte sköter sig.
– Man har dålig kontroll på de gode män man förordnar och vad som hänt de senaste fyra åren. Väl ute på fältet är det för dålig uppföljning på hur de sköter uppdraget och det finns inga riktigt rutiner för att fånga upp klagomål, säger Lars Bergsten.