Foto: TT/Andrew Shurtleff

Barnmorskebristen kommer bli ännu större

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på barnmorskor i Sverige och efterfrågan på utbildade barnmorskor kommer bara att öka de kommande tio åren, det visar rapporter från Socialstyrelsen och Statistiska centralbyrån.

Bristen på barnmorskor har visat sig på många ställen i Sverige. För barnmorskorna är arbetsbelastningen stor och arbetsmiljön dålig, något som fått flera av dem att säga upp sig och byta arbetsinriktning. Det gör att bristen på erfarna barnmorskor blir ännu större. Patienterna å sin sida känner otrygghet och patientsäkerheten är hotad.

Två av tre arbetsgivare har svårt att rekrytera

I rapporten om det nationella planeringsstödet som Socialstyrelsen publicerade i januari 2014 framgår det tydligt att det råder brist på barnmorskor i Sverige. Trots att antalet sysselsatta barnmorskor sedan 1995 ökat med 18 procent i förhållande till befolkningen är bristen stor. Rapporten sträcker sig till och med 2011 och då fanns det 7.773 sysselsatta barnmorskor i Sverige.

Barnmorskebristen

Främst är det erfarna barnmorskor som bristen är störst på. I Statistiska centralbyråns arbetskraftsbarometer för 2013 framgår det att två av tre arbetsgivare säger att det råder brist på yrkeserfarna barnmorskeutbildade. Både på kort- och lång sikt finns det dessutom ett ökat behov av barnmorskor.

Det finns inga siffror på exakt hur många barnmorskor det saknas i den svenska vården utan bedömningen är en uppskattning av tillgång och efterfrågan.

– Det går inte att ta fram sådana exakta siffror. Det enda vi kan jämföra är om landstingen får tag på så många som de behöver anställa, och om tillgång och efterfrågar matchar, säger Magnus Göransson, som är projektledare för Nationella planeringsstödet hos Socialstyrelsen.

Lång utbildning krävs

I en enkät som Socialstyrelsen skickade ut hösten 2013 fick de svar från 20 av 21 landsting. Av dem bedömer tio att efterfrågan överstiger tillgången på barnmorskor medan åtta anser att det råder balans mellan tillgång och efterfrågan. Ett landsting anser att tillgången överstiger efterfrågan.

– Vad det handlar om är dels att det tar lång tid från det att man upptäcker bristen till att det kan förändras via utbildningsvägen, säger Magnus Göransson.

För att bli barnmorska krävs först en sjuksköterskeutbildning och sedan en specialistutbildning för barnmorska och det tar totalt sex år innan man är färdig barnmorska, en lång tid när behovet redan är stort. Den ljusning som finns är att flera landsting lyft upp barnmorskor som prioriterad grupp när det gäller satsningar på utbildningar, menar Magnus Göransson.

En babyboom-effekt

Enligt Magnus Göransson beror barnmorskebristen också på att förlossningsvården har svårt att behålla sin personal och att det finns barnmorskor som inte jobbar inom det område de är specialutbildade i.

– Efter en babyboom så börjar en del arbeta som sjuksköterskor igen och när de inte jobbat som barnmorskor på några år känner de sig borta från arbetet och fortsätter jobba som sjuksköterskor, säger han.

För barnmorskan Gunnel Lundgren, som SVT har pratat med, handlar valet att sluta om något helt annat än en övergående babyboom. Det handlar om en pressad och stressad miljö som får erfarna barnmorskor, som hon själv, att säga upp sig.

– Mina planer är att sluta, för jag mår inte bra i den här miljön, säger hon till SVT Västnytt i en intervju.

FAKTA: Liten tillgång – stor efterfrågan

I rapporten ”Nationella planeringsstödet 2014” tittar Socialstyrelsen på fyra indikatorer för att bedöma efterfrågan på personal. Det handlar om arbetslöshet, hur stor andel som får jobb inom ett år efter examen, in- och utflyttning av utbildade barnmorskor och arbetsmarknadsläget.

  • Arbetslösheten bland barnmorskor är omkring 0,2 %.
  • Av alla nyutbildade barnmorskor får 95 % jobb inom ett år, vilket tyder på att efterfrågan är minst lika hög som tillgången på jobb.
  • Varje år flyttar barnmorskor till och från Sverige. I genomsnitt är det ett tillskott av sysselsatta barnmorskor på åtta stycken per år mellan 1996 och 2011. Det är cirka en promille av det totala antalet barnmorskor.
  • Två av tre arbetsgivare säger att det råder brist på yrkeserfarna barnmorskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnmorskebristen

Mer i ämnet