Barnpsykologen: Därför är det svårt att utreda sexbrott mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Att utreda sexualbrott mot barn är särskilt svårt och måste göras med stor försiktighet. Det finns sällan teknisk bevisning och barnens utsagor blir ofta avgörande för rättens utfall. Det säger Sara Landström, professor i psykologi vid Göteborgs universitet och som forskar om sexuella övergrepp på barn.

– Det är mycket skuld- och skamkänslor, man kan också känna ansvar för det som hänt och också känna lojalitet med förövaren, säger hon.

På onsdagen dömdes en lärare för flera sexualbrott mot barn på en låg och mellanstadieskola i Borås, vilket SVT berättat om. Avgörande för domen blev att barnen själva berätta om det de varit med om.

– De berättar enligt domen att det tyckte det var pinsamt och jobbigt. Till slut berättar dem, de finner de stöd i varandra och upptäcker att andra varit med om något liknande, säger Sara Landström.

I klippet ovan hör henne om hur förhör av barn bör uföras och om vad man som förälder kan göra om man misstänker att sitt barn blivit utsatt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.