Marianne Weichselbraun jobbar som barnmorska på Östra sjukhuset och är även vice ordförande i Svenska barnmorskeförbundet. Foto: SVT

Behövs fler barnmorskor till förlossningen

Publicerad

Semestertider innebär ännu högre belastning på landets förlossningar. Enligt barnmorskeförbundet är det främst personalen som påverkas.

– De som inte har semester arbetar väldigt mycket, jag tror inte det påverkar de som ska föda i lika stor utsträckning, säger Marianne Weichselbraun vice ordförande i svenska barnmorskeförbundet.

Barnmorskeförbundet har som mål att det ska finnas en barnmorska per föderska. Man anser att det är det som krävs för att det ska bli en bra arbetsmiljö för barnmorskorna och möjlighet att ge mer vård. Men Östra sjukhusets förlossningsavdelning har idag sex barnmorskor på tio förlossningsrum.

– Sen är det inte säkert att vi skulle behöva vara tio barnmorskor på tio förlossningsrum, men vi måste bli en barnmorska per födande, säger Marianne Weichselbraun.

LÄS MER: Nya förlossningsregler oroar omföderskor

Pressat på andra förlossningsavdelningar

P4 Väst har tidigare rapporterat om att det är ansträngt läge på Näls förlossningsavdelning. Inför sommaren ska man ha uppgett att 360 barnmorskepass fattades för att klara av sommarbemaningen, men att det senare under sommaren var omkring 60 pass som saknades. På sjukhuset har man gått över till sommarbemanning och har fyra barnmorskor per pass istället för fem.

– Hittills har vi löst alla pass. Vi löser arbetspass varje dag och har fortfarande ett stort antal arbetspass att lösa de kommande två veckorna, säger Emma Svedung, avdelningschef förlossningen på Näl.

För avdelningen har det funnits listor med pass där barnmorskorna kunnat skriva upp sig på extrapass. Barnmorskor har behövts beordras in, men ingen har behövt bryta sin semester. Man har även tagit in extra undersköterskor för att täcka upp bristen av barnmorskor.

– Extra undersköterskor kan inte täcka upp bristen av barnmorskor men innebär extra händer vid omvårdnaden av våra patienter. Bristen på barnmorskor kvarstår, säger Emma Svedung och tillägger:

–  Jag tror inte att patienten märker av en lägre närvaro av barnmorskor, de vet inte alltid vilken yrkeskategori som stöttar dem. Men vår personal märker av en högre belastning när det är färre antal barnmorskor och det kan innebära hänvisningar till andra sjukhus vilket förstås den enskilda patienten märker av.

LÄS MER: Vårdbiträden utbildas för att klara sommarbemanningen

Bättre bemanning på annat håll

När en förlossningsavdelning får högre tryck än den klarar av hänvisas föderskor till andra förlossningsavdelningar i länet. Sjukhusen inom Västra Götaland samarbetar för att jämna ut arbetsbelastningen. Men hur väl de olika avdelningarna lyckats lösa sin sommarbemanning varierar mellan de olika sjukhusen. På Södra Älvsborgs sjukhus har bemanningsfrågan varit ovanligt bra, för att vara sommar.

– Vi har ökat vår grundbemaning. Så det har varit en hygglig bemanning även om det alltid är svårt när man behöver driva en verksamhet som är lika stor året om , säger Serney Bööj verksamhetschef kvinnokliniken Södra Älvsborgs sjukhus.

Under sommaren läggs utbildningar tillfälligt ner och akutsjukvården är det som prioriteras inom kvinnovården på Södra Älvsborgs sjukhus. En del barnmorskor som vanligtvis jobbar deltid har gått upp till heltid under semesterveckorna, och andra har förskjutit sin semester. Men man har inte behövt beordra in barnmorskor.

– Det har varit tre tuffa veckor. Men andra år har jag varit orolig för bemanningen, och det har jag inte känt i år, säger Serney Bööj.

Omorganisation

I våras flyttade Mölndals BB till Östra sjukhuset i Göteborg. SVT Nyheter Väst rapporterade då om det ansträngda läget efter flytten. Idag har det gått två och en halv månad sedan flytten och omorganisationen märks fortfarande av.

– Det är inget konstigt att det märks av, sen är det inte flytten som är problemet, det är att grundförutsättningarna inte har förändrats, säger Marianne Weichselbraun.

Förlossningsavdelningarna i Västra Götaland har provat på olika möjligheter att skifta arbetsuppgifter för att täcka upp för brist på vårdpersonal. Även på Östra sjukhuset har man tittat på möjligheterna att skifta arbetsuppgifter mellan olika arbetsgrupper.

– Det är ju bra att barnmorskor slipper städa och fixa med mat. Det kan andra göra. Men ansvaret för det normala födandet och barnet kan inte någon annan ha för det är bara barnmorskorna som har den kompetensen, säger Marianne Weichselbraun.

– Sedan så krävs det organisatoriska beslut för att fler barnmorskor skulle vilja jobba inom förlossningsvården. Det är många som inte vill jobba under de förutsättningarna vi har idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.