Brandlarmet går och alla elever måste utrymma skolan, det skall inspekteras och sedan skall alla elever in i skolan igen. Brandlarmet går igen och alla elever skall ut. För runt två år sedan var detta vardag för elever och lärare i Bergsjöskolan i Göteborg. Ibland hände det, enligt rektorn på skolan, att larmet gick åtta gånger på en dag.
Omöjligt att vara homosexuell
Skolinspektionens kritik var inte lindrig. Vid en inspektion som genomfördes 2015 uppmärksammades det att elever sparkade i dörrar, smällare smattrade i korridorerna och eleverna själva berättade att det vore omöjligt för en elev att gå ut som öppet homosexuell. Det har gått två år sedan skolan fick underkänt i nästan allting av Skolinspektionen.
– Det stämmer, vår verklighet var faktiskt så. Det var en helt rätt beskrivning av vår skola, säger rektorn för årskurs 7-9 på Bergsjöskolan Monzer El Sabini.
Han berättar hur alla som arbetar på skolan tillslut normaliserade den verklighet de levde i men hur den kraftiga kritiken från Skolinspektionen fick personalen att sätta sig ner och fundera över hur trenden skulle vändas.
Relation med eleverna
På bland annat workshops bestämde personalen en tydlig ram för hur lektionerna skulle se ut. Det infördes fyra kvällar i veckan då elever kan få läxhjälp och det bestämdes att personalen alltid skall gripa in i alla situationer. Personalen skall även ha en relation med var och en av eleverna.
Förtroende
Skolan har blivit betydligt lugnare och smällare och brandlarm är inte längre vardag.
– Sen har jag och lärarna bestämt oss för att visa stort förtroende för eleverna och ha höga förväntningar på dem. Det är jätteviktigt, säger Monzer El Sabini.