• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tvådelad bild: En gräsmatta på en tomt uppbökad av vildsvin och Bertil Teghult, en äldre man som vattnar sin tomtgräns med urin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med Bertil Teghult när han vattnar tomtgränsen med sitt eget urin för att hålla vildsvinen borta. Foto: SVT

Bertil pinkar revir vid tomtgränsen i Vallda – för att hålla vildsvinen borta

Uppdaterad
Publicerad

En dygnsleverans av urin är en svinbra idé. I alla fall enligt Bertil Teghult, 84 år, som sparar allt han kissar och vattnar vid tomtgränsen – varje dag.

– Grannarnas tomter är uppbökade, men vildsvinen går aldrig in till mig, säger han. 

Urin, vatten och blodmjöl. Det är Bertils hemliga recept för att hålla vildsvinen borta. I två år har han använt metoden hemma vid tomtgränsen i Vallda. Något som Kungsbacka-Posten var först med att berätta om.

– Det är lite jobb med det här, men giftfritt och är det enda som fungerar, säger han och pekar ut mot grannarnas tomter.

Grannens tomt uppbökad

Trädgårdarna bredvid är helt förstörda. Vildsvinen har gått fram hårt hos grannarna och gränsen är knivskarp mellan Bertils tomtgräns och de bredvid. På ena sidan är det frodig gräsmatta och på den andra en totalförstörd villatomt.

– Jag är inte avundsjuk på deras trädgårdar. En del tycker detta är äckligt, men man vänjer sig och man får välja mellan pest eller kolera, säger Bertil Teghult.

Följ med hem till Bertil i klippet och se hur kissmetoden fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.