Besparingar slår hårt mot förskolor i Kålltorp

Uppdaterad
Publicerad

Personal som lämnas ensam med stora barngrupper och brist på vikarier. Så har situationen sett ut en längre tid på förskolan Torpagatan 20 i Kålltorp.

Sommarlugnet har lagt sig över avdelningen Målet på förskolan Torpagatan 20 i Kålltorp. Barnen leker lugnt i små grupper. Några bygger med klossar och andra ritar. Men så här ser det vanligtvis inte ut på avdelningen. De tre förskollärarna brukar ha fullt upp med de 22 barnen och på senare tid har föräldrar reagerat på den tuffa situationen för personalen. Personalen själv är orolig för barnens säkerhet.

– Ansvaret på oss är för stort, vi mäktar inte med det, säger Madelene Svensson, som jobbar på avdelningen.

Ensam med 18 barn

Sedan april i år har stadsdelen Örgryte-Härlanda infört vikarierestriktioner för att spara pengar. Det innebär att man bara får ta in vikarier under sex timmar den första dagen och helst inte alls den andra dagen. Det här har gjort att personalen på förskolan har svårt att få ihop schemat om en kollega blir sjuk eller är ledig.

– För ett tag sedan var en kollega själv med 18 barn, berättar Madelene Svensson.

Måste spara pengar

Enligt områdeschefen för förskolorna i Örgryte-Härlanda, Birgitta Östling, är man tvungen att dra ner på antalet vikarier för att spara pengar. Bara under maj månad i år gick stadsdelens förskolor back med 4,7 miljoner kronor.

– Jag vet att personalen sliter, de är oerhört flexibla. Vi måste titta mer på till exempel rutiner och schemaläggningar för att underlätta situationen för dem.

Fler barn till hösten

Enligt Birgitta Östling har stadsdelen just nu 100 fler barn på förskola än vad prognoser tidigare visat. Och trots den redan ansträngda situationen på Torpagatan 20, så ökar antalet barn till hösten.

– Det är ingen trevlig arbetssituation och till hösten får vi fler barn. Det gör ju inte saken bättre, säger Kristina Kovacevic uppgivet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.