En person står framför en bil i en bilutställning och håller upp dokument med olika ikoner. I bakgrunden syns flera bilar utställda i lokalen. Bilden ger en känsla av försäljning eller rådgivning inom bilbranschen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilderna som användas i Dan Stendahls NPF-guide är ”ett universellt språk” och beskriver olika processer i en bilhandel. Foto: SVT

Bilhandlaren Dan i Lilla Edet skapade tillgänglighetsguide för funktionsnedsatta

Publicerad

Han är bilhandlare och funkispappa. Inspirerad av sin autistiske son skapade han en guide som ska hjälpa personer med NPF-syndrom känna sig bekväma i bilaffären. Ny hyllas han på sociala medier.

– Det har varit många som är engagerade och som hört av sig. Vi hade inte förväntat att få den här responsen, så vi är jätteglada, säger Dan Stendahl.

Bilhandlaren Dan Stendahl i Lilla Edet har en sjuårig son med autism. Hans familj upplever ständigt hur det är att navigera i en värld som på många sätt överstimulerar och skrämmer människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).

Inspirerad av livet med sonen beslutade han sig för att skapa en guide för att sonen och andra med liknande diagnoser skulle känna sig bekväma vid besök i en bilaffär.

Det började som ett hobbyprojekt – men snart blev det en hel tillgänglighetsguide, med illustrationer som Dan Stendahl själv har gjort. Nu är guiden tillgänglig online och på plats, för alla som vill förbereda sig själv eller en anhörig innan besök.

”Allt vi gör i livet är förberedelse”

NPF innebär diagnoser som autism, Tourettes syndrom, ADHD och tal-och språkstörning.

Det är inte ovanligt att autistiska människor upplever en överkänslighet för sensoriska intryck, som ljus eller ljud. Eftersom struktur brukar vara viktigt är oväntade förändringar svåra att hantera. Därför kan förberedelser vara ett måste innan man åker till en matbutik eller på ett läkarbesök.

– En dörr som brukar vara öppen är stängd, ett larm som går av. Är min son mer förbered för vad som ska ske så går ett besök i en affär eller hos en läkare mycket bättre. Allt vi gör i livet är egentligen förberedelse, berättar Dan Stendahl.

Ett hjälpmedel för trygghet och kommunikation

Guiden består av enklare bilder som beskriver hur det går till hos en bilhandlare. Som att göra en provkörning, att köpa eller hyra en bil och allt annat man kan göra i en bilaffär.

Materialet funkar även som kommunikationsmedel genom att man kan peka på bilder för att förklara vad man menar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.