Christian Carlsson,  platschef Lilla Edet bruket är stolt över utvecklingen för att minska de fossila utsläppen. Foto: SVT

9 000 ton mindre fossilutsläpp när biogas ersätter naturgas

Publicerad

På måndagen blev pappersbruket i Lilla Edet bland dom första i världen med fossilfri produktion av mjukpapper. Företaget lämnar naturgasen mer och mer och ersätter den med biogas. Totalt sett blir det 9 000  ton mindre fossilutstläpp per år.

– En stor dag för oss här i Lilla Edet, vi känner oss stolta, säger Christian Carlsson, platschef Lilla Edet bruket.

Hör Christan Carlsson berätta mer i klippet.

Den stora vita tankbilen kommer med biogasen som är omvandlad till flytande form och rejält kall – minus 160 grader. Under en timme ska den pumpas över till anläggningen med kyltornen som så småningom omvandlar vätskan till gas igen. Därifrån kan den förbrännas på fabriken och torka till exempel nyproducerat toalettpapper.

Målet är att de fossila utsläppen ska minska. Fram till 2030 ska bolaget minska utsläppen av växthusgaser med 25 procent för sin energi- och elanvändning inom bolaget och för inköpt el jämfört med basåret 2016.

– Det här ett viktigt steg i vår ambition att bli helt fossilfria , säger Christian Carlsson,  platschef Lilla Edet bruket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.