”Om du blir biskop, kommer du att präst- och diakonviga de som lever i samkönade relationer och äktenskap?”
Den frågan fick alla sju kandidater till posten som biskop i Göteborgs stift svara på under utfrågningen i Göteborgs domkyrka. De två kanske största kandidaterna – Susanne Rappman och Erik Johansson – svarade väldigt olika på frågan.
– Ja, självklart, sa Susanne Rappman.
– Det beror väldigt mycket på hur den personen uttrycker och gestaltar sitt lärjungenskap och sin efterföljelse. Jag skulle ha svårigheter att göra det, sa Erik Johansson.
Själv homosexuell
Kandidaterna står med andra ord långt från varandra när det gäller frågan om vilka som de kan tänka sig att viga till präster och diakoner. Erik Johansson, som själv är öppet homosexuell, säger att han är tveksam till att präst- och diakonviga personer som lever i samkönade äktenskap eller relationer.
– Det går inte att ge ett enkelt svar rakt upp och ner utan att ha mött personen, säger Erik Johansson.
För den som undrar varför det är en svår fråga för dig, vad säger du till den?
– Oj, det är en lång teologisk utläggning. Svenska kyrkan har i sitt kyrkomöte bejakat att inom sig ha två olika teologier inom äktenskapen, där den ena teologiska inriktningen är att äktenskapet är mellan en man och en kvinna. Och det kan man säga väldigt mycket kring. Det är så Gud har skapat mänskligheten från början, och att det är så Gud har tänkt sig det. Äktenskapet är något alldeles unikt.
Rappman favorit i valet
Susanne Rappman är troligtvis den som har störst chans att bli vald. Hon är kontraktsprost och har arbetat länge inom Göteborgs stift. Hon är dessutom populär bland andra präster, diakoner, och valda lekmän, enligt Kyrkans tidnings reporter Lennart Lundberg.
– För att gå hela vägen så måste man ha stöd av alla de tre väljarkategorierna, och det bedömer jag att hon är en av dem som har, säger han.
Susanne Rappman själv säger att hon vill arbeta för att hålla samman Göteborg stift.
– Det finns många saker vi behöver hålla fatt i. Detta är ju ett stift som är landsbygd och storstad. Det finns förorter och välbärgad medelklass. Hur är vi kyrka på alla dessa platser samtidigt, på ett så bra sätt som möjligt? Det vill jag bidra till.
Erik Johansson beskrivs av Lundberg som de konservativas kandidat.
– Han är lite av en extremkandidat. Det finns starka spänningar i Göteborgs stift, bland annat med kvinnoprästmotståndare. Erik Johansson själv är inte kvinnoprästmotståndare, men de grupper som finns inom Göteborgs stift som har sådana åsikter och sådana som är emot kyrkans beslut om samkönade äktenskap, stöder gärna Erik Johansson. För att han har en mer traditionell syn på kristen tro, säger Lundberg.
Själv säger Johansson att den viktigaste frågan för honom att ta tag i om han blir biskop, är den om Jesus synlighet.
– Det måste var att hela tiden berätta om Jesus. Att synliggöra Jesus Kristus. Det får inte vara någon tvekan om det, tänker jag.
Den första valomgången hålls på onsdag, och om ingen av de totalt sju kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna, blir det en ytterligare valomgång mellan ettan och tvåan om några veckor.
Du kan läsa mer om de olika kandidaterna på Göteborgs stifts hemsida.