Nina Due har tidigare arbetat i 15 år som utställningschef på Design Museum i London. Foto: Creative Commons

Blir chef över stängt museum

Uppdaterad
Publicerad

Elva chefer på fem år, allvarliga problem med den psykosociala arbetsmiljön och ett museum som har tvingats stänga i 15 månader. Det är verksamheten som Nina Due nu ska kliva in i och hantera som museichef.

– Närmast ser jag nu fram emot att få träffa personalen och lära känna verksamheten bättre, säger Nina Due i ett pressmeddelande.

Det blir Nina Due som tar över det skandalomsusade Röhsska museet i Göteborg. Hon kommer närmast från Högskolan för design och konsthantverk där hon är lektor och projektledare. Hon har tidigare arbetat i 15 år som utställningschef på Design Museum i London.

– Jag ser en stor möjlighet i att museet kan vara en plattform för att lyfta frågor om hur design och kultur bidrar i en värld av social, ekonomisk och politisk förändring. Närmast ser jag nu fram emot att få träffa personalen och lära känna verksamheten bättre, säger Nina Due, i ett pressmeddelande.

Krisen på Röhsska

Och hon har en stor uppgift framför sig – inte minst med tanke på Röhsskas struliga historik.

I november 2016 kom kulturnämnden i Göteborg fram till att situationen på Röhsska var ohållbar. Efter år av infekterade konflikter och problem fattades beslutet att museet skulle stänga och tidsperioden blev lång, 15 månader. 

– Det behövs tid för att arbeta jobba i lugn och ro, för att arbeta med verksamheten, komma till rätta med den psykosociala arbetsmiljön och jobba med skicket på fastigheten, sade Mariya Voyvodova (S), ordförande i kulturnämnden i Göteborg, då.

Men trots de senaste årens turbulens ser Nina Due positivt på att leda verksamheten.

– Jag är inte orolig. Jag vet inte om det är bra eller dåligt men jag är lugn. Jag har gått in med öppna ögon med att Röhsska är i den situationen som det är. Jag hade aldrig sökt jobbet om jag inte trodde att jag var bra nog att göra ett bra jobb, säger Nina Due och fortsätter

– Det känns spännande. Det är helt klart en utmaning men en jag ser på ett positivt sätt. Att Röhsska befinner sig där det är, gör att jag kommer in som en chef som ska ta museet vidare. Det är klart att jag måste sätta mig in i en del av den problematiken som varit förut men jag tror att det allra viktigaste för att det ske vara ett framgångsrikt ledarskap är att man fäster blickar framåt och hittar lösningar på arbetsmiljön och även verksamheten.

LÄS MER: Röhsska stänger i 15 månader

Utställningar ställdes in 

Sedan 27 februari 2017 har museet varit stängt och kommer att fortsätta vara det fram till och med den 2 juni 2018. Det innebär att sex planerade utställningar fått ställas in och visningen av Maria Vinkas ”Sápmi runt hörnet”, producerad tillsammans med samiska mönsterkonstruktörer, fick kortas ner till 3 veckor istället för de planerade åtta.  

– Jag blev jätteledsen och besviken. Det känns som att det har gått troll där under en längre tid. Jag tycker att det är jättetråkigt men jag vill gärna att vi har utställningen i alla fall, även om den blir förkortad, sade designern Maria Vinka när hon nåddes av beskedet i december.

LÄS MER: Besvikelse inför inställda uställningar på Röhsska

En mörk bild

Nina Due som nu tillträder som museichef kommer alltså att kliva in genom portarna till ett stängt museum. De 19,4 miljoner som museet får i kommun-, region- och statsbidrag för 2017 kommer alltså istället för att gå till att förfina utställningar, att läggas på att stävja en kris, och det finns mycket att göra.  

– Att få leda Röhsska Museets utveckling framåt känns både lockande och spännande. Jag tar med mig en bred erfarenhet om hur museum kan verka genom att involvera och engagera publiken, säger Nina Due i ett pressmeddelande.

LÄS MER: ”Känns som stadens politiker drabbats av panik”

Ekonomin i balans

Problembilden som tecknas kring Röhsska sträcker sig också 15 år bakåt i tiden och visar en bild av en organisation som ändå har försökt tackla problemen. Organisationskonsulter har kallats in, utredningar har gjorts och företagshälsovårdsinsatser har tillämpats, men utan resultat.  

Museet har också under flera år präglats av en dålig ekonomi och röda siffror i årsresultatet. Stängda våningsplan och begränsningar i event- och programverksamheten har gett minskade intäkter. Under 2016 lyckades man genom åtstramningar få en budget i balans men arbetsmiljön lyckades man inte förbättra.

LÄS MER: Röhsska museets ledning sågar personalen i öppet brev

Kamp mot klockan 

Nina Due kommer alltså ha 13 månader på sig att tillsammans med personalen förändra en arbetsmiljö och organisation från grunden. Därtill ska den konstnärliga verksamheten planeras inför öppningen och förhoppningen är också att på nytt kunna öppna upp den östasiatiska samlingen som sedan tidigare varit stängd. 

– Jag måste jobba tätt med mina kollegor och partners för att få till detta och jag hoppas och tror att jag som person också har inflytelse på mina medarbetare och kollegor så att vi kan få en god dialog och ett förtroende att arbeta tillsammans.

Och Nina Due har flera idéer för hur arbetet kommer se ut framöver.

– Det bli mycket visionsarbete. Handlingsplanen från kulturnämnden har lagt en god bas för den vision som Röhsska jobbar med. Men det är klart att det blir stor del av min uppgift att jobba vidare med det med mina kollegor. Utöver det har vi det östasiatiska samlingen som blir jättespännande att öppna i juni nästa år. Det blir mycket arbete för att få den att bli helt klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Röhsska

Mer i ämnet