En person står vid en arbetsbänk i ett rum med förvaringshyllor och staplade tidningar. Personen bär en grå kavaj och har handflatan vilande på bänken. Rummet är ett arkiv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Bygdén Shameh, chefredaktör på Bohusläningen, berättar varför den tryckta papperstidningen inte längre kommer att ges ut. Foto: Lisa Johansson

Bohusläningen och ST-tidningen blir helt digitala – lägger ner papperstidningar: ”Vemodigt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter närmare 150 år med papperstidning blir Bohusläningen i sommar helt digital.

– Det blir för dyrt att köra ut papperstidningen, säger Sandra Bygdén Shameh, chefredaktör.

Från och med den 1 juli kommer inte längre Bohusläningen ut i pappersformat. Istället hänvisas alla läsare till de digitala plattformarna.

Av Bohusläningens prenumeranter är 80 procent helt digitala. Ungefär 3000 personer prenumererar på den fysiska tidningen. Att fortsätta med papperstidningen var inte längre ekonomiskt försvarbart.

– I takt med att allt fler överger papperstidningen blir ju också distributionen av den dyrare, säger Sandra Bygdén Shameh.

Transportfacket: ”Chock”

Västsvensk tidningsdistribution, VTD, meddelade i natt sina anställda att företagets filial i Uddevalla kommer stänga i samband med att papperstidningen försvinner. Där kommer ett 20-tal anställda att sägas upp. I Stenungsund kommer ett 15-tal anställda sägas upp, enligt Transportarbetarförbundet.

– Det var chock. Att det här beskedet skulle komma just nu var det nog ingen som var beredd på, säger Daniel Hilmér, förhandlingsombud på Transportarbetarförbundet.

Färre läser papperstidningar, var ni inte förberedda på det här?

– Jo, men samtidigt så kör vi ut paket också och har trott att de kompenserar, men lönsamhetsmässigt har det ändå inte burit sig, säger han.

Sju heldigitala tidningar

Förutom Bohusläningen i Uddevalla kommer också ST-tidningen i Stenungsund att bli heldigital i april. Efter den 1 juli kommer sju av Stampenkoncernens 16 titlar att vara heldigitala.

Fotnot: I en tidigare version av texten stod uppgiften att ett 20-tal varslas, siffran gäller Uddevalla, men totalt i Uddevalla och Stenungsund berörs ett 30-tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.