Ranstads silo kollapsar under sprängning omgiven av ett stort moln av damm och skräp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sprängs Ranstadsverkets silo. När silon på Billingen sprängdes trodde de boende där att det skulle vara slut på brytning i västgötabergen. Men nu kommer nya ansökningar. Foto: SVT 1991

Bolag vill leta mineraler i uranrika Västgötabergen – boende fruktar ny gruvdrift

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks åter oron för västgötabergens framtid. Ett norskt bolag har ansökt att få leta efter mineralerna molybden och vanadin i Billingen och de närliggande bergen. Berggrunden är rik på alunskiffer som det utvanns uran ur 1960-talet

– Inte en gång till, säger Jan Lindholm, mångårig motståndare till mineralbrytning i platåbergen.

När Ranstadsverkets silo sprängdes 1991 trodde västgötabygdens invånare att tiden var över för brytning av platåbergens tillgångar. Men nu vill det norska bolaget Titan Strategics leta mineraler på Billingen och de närliggande platåbergen i Västergötland.

En ansökan är skickad till Bergsstaten om så kallat undersökningstillstånd för att leta efter mineralerna molybden och vanadin. Men bland många boende är det en allmänt spridd uppfattning att det är uranet man egentligen är ute efter.

Förbjudet utvinna uran i Sverige

Sedan 2018 är det förbjudet att leta efter och utvinna uran. Men det finns politiska ambitioner att ta bort förbudet. Vid brytning av mineraler som molybden och vanadin ur alunskiffer kommer uran sannolikt också upp, vilket då ska betraktas som avfall.

I de fyra berörda kommunerna, Falköping, Skara, Skövde och Tidaholm, finns ett stort motstånd mot att ge tillstånd till undersökningar.

– Vi tycker vi det är oerhört viktigt att redan tidigt markera vårt motstånd, säger Adam Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande i Falköping.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Väst förbereder kommunerna likalydande svar i sitt remissyttrande till Bergsstaten där de tydligt avråder från att ge tillstånd.

man i brun polotröja framför tegelvägg med konst

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande i Falköping, vill inte se någon brytning i västgötabergen. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Kan dröja decennier enligt Bergsstaten

Det är alltså Bergsstaten i Uppsala som avgör om företaget ska få undersökningstillstånd och det tar ungefär tre månader att få svar.

– Ett undersökningstillstånd innebär bara en ensamrätt. Det innebär inte att man får någonting utöver vad man får göra med stöd av allemansrätten, säger Helena Kjellson, bergmästare på Bergsstaten i Uppsala.

För att göra vidare undersökningar krävs en arbetsplan. Innan det kan bli aktuellt med en gruva eller dagbrott kan det dröja flera decennier.

Bröt uran på 1960-talet

På 1960-talet bröts uran i Ranstad på Billingen. Men dålig lönsamhet stoppade verksamheten. Kvar blev stora sår i naturen. När LKAB försökte väcka liv i gruvdriften på 70-talet – stoppades de av kommunala veton efter stora folkliga protester i Ranstad.

– Det var ju fantastiskt då med nästan tiotusen människor som samlades. Det fanns ju ett samlat bra motstånd mot det här, säger Jan Lindholm som var med på den stora protestdagen den 30 maj 1976.

SVT har försökt nå Titan Strategics utan framgång

Vad är vanadin och varför är det en kritisk mineral? Här förklarar SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg varför det behövs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vanadin är en av fem kritiska mineraler som behövs för den gröna omställningen. Hör SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg förklara varför. Foto: SVT
Helena Kjellson, bergmästare på Bergsstaten. Foto: Kristian Östlund/SVT

Uranbrytning i Ranstad

1965 inleddes uranbrytning i Ranstad vid Billingen i Skaraborg. Sverige skulle bli självförsörjande på uran till kärnkraftverk, men brytningen blev olönsam.

1975-77 ville LKAB återuppta uranbrytning i Ranstad, men projektet stoppades efter folkliga protester och kommunala veton.

1984 upphörde koncessionen och det beslutades att naturen skulle återställas.

1991 sprängs silon vid Ranstad.

Genom decennierna kommer då och då ansökningar om att söka mineraler och uran i Västgötabergen.

2018 införs förbud mot att leta efter och utvinna uran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.