Biskopen om skolavslutningar i kyrkan: ”Politiskt korrekt till en gräns där det blir dumt” Foto: Svenska kyrkan/SVT

Biskopar går samman om skolavslutningar i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Skolavslutningar i kyrkan eller inte är fråga som väcker starka känslor. Nu menar länets tre biskopar att skolorna inte kan att ställa vilka krav som helst på kyrkorna.

Nyheten om att Lidköpingsprästen Judith Fagrells beslutat att inte tillåta skolavslutningar i kyrkan har väckt många och starka reaktioner. SVT Nyheter Väst har kontaktat de tre biskopar vars stift finns helt eller delvis inom Västra Götalands läns gränser för att diskutera skolavslutningar.

– Jag tycker att det är självklart att skolavslutningar ska kunna vara i kyrka, säger Sören Dalevi, biskop i Karlstad stift, där Dalsland ingår.

Kyrkan som lokal

Han ser skolavslutningarna som en fin tradition och en del av Sveriges historiska arv. Däremot ser biskopen hela diskussionen om skolavslutningar i kyrkan som negativ.

– Jag tycker det här är en pinsam diskussion för det svenska samhället. Skolan står inför så mycket större problem än detta.

Sören Dalevi menar att skolornas detaljstyrning av avslutningarna, som i Lidköping, inte alltid är rimliga.

– Jag känner inte till det specifika fallet, men jag kan tänka mig att man kanske tycker att det blir fånigt? Det blir politiskt korrekt till en gräns där det bara blir dumt. Alla ska känna sig välkomna, men det finns gränser när det går till absurdum.

Skolorna ska inte ställa vilka krav som helst

Susanne Rappman är biskop i Göteborgs stift. Även hon pekar på värdet av tradition och historia, men lyfter främst fram dialogen mellan kyrka och skola.

– Det är viktigt att det finns ett lokalt samtal mellan kyrkan och skolan, som grundar sig i förutsättningarna som finns där.

Ska skolorna kunna ställa vilka krav som helst på kyrkan?

– Nej, det tycker jag inte. Jag tycker att det handlar om det respektfulla mötet mellan rektor och kyrkoherde. Rektorn tar ansvar för elever och föräldrar så att skolavslutningen är en trygg plats för alla och kyrkoherde känner att här är jag som kyrka och blir respekterad.

Bonnier kritisk till kraven

Åke Bonnier, biskop i Skara stift, ser också dialog som det viktigaste.

– Det handlar om en dialog med skolan, att leva i respekt för varandra. Kyrka får vara kyrka och skola får vara skola.

Däremot är han kritisk till de krav som vissa skolor vill ställa på kyrkan.

– Kyrkan är inte främst en tillhandahållare av lokaler utan är kallad att föra ut evangeliet.

Skolans verksamhet ska enligt skollagen vara ”icke-konfessionell”, fungerar det i kyrkan?

– Det är svårt att bedriva det i en kyrka. Om kyrkan enbart blir en lokal som man kan låna ut i sammanhanget ställer jag mig tveksam till det hela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkan som lokal

Mer i ämnet