Bilder på skräp utanför fastigheter i Borås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi lade tidigare 144 timmar i veckan i snitt på att ta hand om allt dumpat avfall” – hör Sophia Jonsson berätta om hur de löste problemet. Foto: Bostäder i Borås

Borås bostadsbolag tog in beteendevetare – för att stoppa nedskräpning

Publicerad

Skräp och avfall i trappan, på vinden och bredvid återvinningskärlen. Bostadsbolaget i Borås lade miljoner kronor på att ta hand om dumpat avfall från sina hyresgäster. Till slut fick man nog.

– Vi tyckte att vi hade provat allt, men att inget hjälpte. Då ringde vi upp en beteendevetare och fick en ögonöppnare, säger Sophia Jonsson.

Det första som gjordes var att skicka ut en enkät till hyresgästerna. Responsen var stor och 4 000 svar kom in.

Men djupintervjuer gjordes också med boende och anställda. Utifrån data och det underlag som det kommunala bostadsbolaget nu hade började man med nya insatser.

– Vi hade inte förstått vad som krävdes för att våra hyresgäster skulle göra rätt. En enkel sak var till exempel att det saknades vagnar för att forsla skräpet. Nu kunde vi hjälpa till och resultatet blev bättre än vi kunde föreställa oss, säger Sophia Jonsson som är kommunikationschef på Bostäder i Borås.

Projektet kostade flera hundratusen

Projektet har kostat 350 000 kronor, men trots det tycker bostadsbolaget att det är en besparing.

– Vi lade tidigare 144 timmar i veckan i snitt på att ta hand om allt dumpat avfall så även om vi anlitade en byrå med psykologer och tog hjälp av samhällsnyttig beteendeförändring blir det billigare framöver, säger Sophia Jonsson.

Kan man inte istället bara kräva att hyresgästerna sorterar korrekt?

– Det hade vi verkligen försökt. Men så som vi sorterar i Sverige är inte norm i resten av världen, inte ens i Europa. Vi behövde göra det enklare att göra rätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.