Räddningsledare XX samt socialkontorets utbrunna lokal i Bengtsfors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialkontoret i Bengtsfors blev utbrunnet efter en brand på söndagsmorgonen – och de boende i lägenheterna fick inrymmas i sina bostäder. Hör Svante Ohlson, insatsledare för räddningstjänsten, berätta om släckningsarbetet. Foto: SVT/Elin Johansson

Brand i socialkontor i Bengtsfors

Uppdaterad
Publicerad

Socialkontoret i dalsländska Bengtsfors förstördes i en brand på söndagsmorgonen. Boende i samma hus inrymdes i sina lägenheter under insatsen – och kommunen håller stabsmöte under dagen.

– Socialtjänstens kontor är helt brandskadat alltihopa, det har brunnit ordentligt och är helt förstört, övriga byggnaden är rökskadad, säger Christian Råden, räddningschef på räddningstjänsten i Bengtsfors.

Larmet kom in strax innan halv sex på morgonen.

– Enligt larmet till 112 brann det med öppna lågor, säger Therese Stålnacke, teamledare på SOS Alarm.

Boende inrymdes i lägenheterna

Inga personer ska ha funnits på den aktuella våningen och inga personskador har rapporterats, ambulans behövde inte heller kallas till platsen. Socialkontoret ligger i botten i ett flerfamiljshus, med seniorlägenheter på våningarna ovanpå. De boende inrymdes i sina bostäder, det vill säga uppmanades att stanna inomhus och stänga fönster och ventilation.

Räddningstjänsten arbetade under förmiddagen med att ventilera lägenheterna. Det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus har undersökt om det går att bo kvar och vid lunchtid stod det klart att ingen behöver evakueras, enligt Bengtsforshus.

Socialtjänstens kontor blev helt brandskadat och övriga byggnaden rökskadades. Foto: SVT/Elin Johansson

Karl-Erik Ågren, som bor i huset, vaknade av blåljusen.

– Räddningstjänsten var här och knackade på, säger han.

Branden är nu släckt och räddningstjänsten är på plats och ventilerar. Enligt polisen finns det i nuläget ingen misstanke om brott.

Misstänker inte anlagd brand

Enligt kommundirektör Göran Eriksson tror man att brandorsaken är något fel som uppstått inne i fastigheten.

– Vi misstänker inte att det är en anlagd brand, men det kommer räddningstjänsten att utreda, säger han.

Oklart läge för socialkontorets arkiv

Branden påverkar nu socialtjänstens verksamhet. På söndagseftermiddagen håller kommunen ett stabsmöte om händelsen och man ringer runt till personal för att informera.

– Vi kommer omlokalisera verksamheten till en annan lokal i centrala Bengtsfors, vi säkerställer att teknisk utrustning är på plats och flertalet i personalen kommer få jobba hemifrån i början av veckan, säger Göran Eriksson.

I lokalen finns ett arkiv med handlingar som man i nuläget inte vet hur det påverkats, arkivet ligger i et brandsäkerhet rum och förhoppningen är att det är intakt.

Bengtsfors kommundirektör Göran Eriksson berättar om en brand i ett socialkontor i kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stabsmöte och akut flytt till en annan lokal – hör kommundirektören om hur socialtjänsten påverkas av branden. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.