Starta klippet för att se bilderna från Skövde flygplats som i dag nyttjas bland annat av försvaret – att lägga ner flygplatsen är en dålig idé menar bransch-vd:n Peter Larsson. Foto: SVT

Bransch-vd: Nationell risk att lägga ner Skövde flygplats

Uppdaterad
Publicerad

I Skövde finns det en bred politisk majoritet för att skrota den kommunägda flygplatsen som i dag saknar passagerartrafik för att göra om området till industrimark. Men nu kommer kritik om att det innebär en nationell risk:

– Det är ett begripligt beslut lokalt, men riskabelt ur nationellt perspektiv, säger Peter Larsson, vd för Svenska regionala flygplatser AB.

Skövde kommun behöver marken för nya industrier, menar de styrande, och vill lägga ned flygplatsen till 30 juni nästa år. Beslut kan komma i fullmäktige den 27 september.

En förståelig tanke hos lokalpolitikerna, men helt fel ur nationell synpunkt, menar Peter Larsson som tänker på att flygplatsen nyttjas av ambulansflyget, brandflyget och för närvarande även av försvaret. Men att säkerställa nationell beredskap är inte kommunens ansvar, menar kommunalrådet i Skövde.

– Vårt kommunala ansvar är ju att skapa arbetstillfällen, skatteintäkter för att säkra vår skola, vård och omsorg, säger Katarina Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hänvisar till elflyg

Det är bland annat förhoppningen att få en batterifabrik som får alla partier utom SD att vara positiva till att skrota flygplatsen. Men bransch-vd:n talar om feltajming.

– Snart kommer elflyget och det passar bäst just på små flygplatser som Skövde och kortare regionala rutter, säger Peter Larsson.

Han är också orolig för att Skövde kan komma bli ett exempel som andra kommuner följer utan att tänka flygets framtida möjligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.