Barnsköterskan Jannike Fredriksson och specialistläkaren Margrét Johansson Gudjonsdottir oroas över de tomma frysarna på modersmjölkcentralen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnsköterskan Jannike Fredriksson och specialistläkaren Margrét Johansson Gudjonsdottir oroas över de tomma frysarna på modersmjölkcentralen. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Brist på bröstmjölk på Östra sjukhuset: ”Det ekar tomt i våra lådor”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor brist på bröstmjölk på modersmjölkcentralen på Östra sjukhuset i Göteborg. Frysarna är snart helt tomma. Sjukhuset söker nu med ljus och lykta efter nya donatorer.

– Det har aldrig varit så låga nivåer som nu, läget är kritiskt, säger specialistläkaren Margrét Johansson Gudjonsdottir.

För tidigt födda barn med låg vikt är i behov av den feta och proteinrika bröstmjölken för att överleva.

När ett barn har fötts för tidigt så kan det ta lite tid innan mjölkproduktionen hos mamman kommer igång. Då använder Östra sjukhuset bröstmjölk som är donerad från andra mammor.

– Bröstmjölk är jätteviktigt för våra minsta patienter, för deras överlevnad. säger Margrét Johansson Gudjonsdottir som är specialistläkare i neonatologi.

Det finns två huvudsakliga skäl till att lagret på modersmjölkscentralen börjat sina. Dels har ovanligt mycket mjölk gått åt till nyfödda bebisar den senaste tiden. Och dels har de donatorer som finns lämnat ovanligt lite mjölk.

Konsekvensen blir att sjukhuset nu får prioritera vilka bebisar som ska få mjölk.

Nyblivna mammor sökes

Bröstmjölk innehåller näringsämnen och antikroppar som är väsentliga för nyfödda eller svårt sjuka barn. Det är också viktigt för barn som fötts för tidigt, eftersom de inte kan smälta mjölkersättningen.

Det är donationer från nyblivna mammor som har haft ett barn inom de senaste tre månaderna som modersmjölkcentralen efterlyser.

Barnsköterskan Jannike Fredriksson uppmanar att mammor som går i tankarna på att donera hör av sig.

– Processen är enkel och vi lånar ut pumpar till alla, säger hon.

Bröstmjölk tar inte slut

Det är viktigt att mammor som kan tänka sig donera ammar sitt eget barn i första hand. Det är efteråt som den extra bröstmjölken pumpas ut för donation.

– När man pumpar så stimulerar man faktiskt mer bröstmjölksproduktion så det är inte så att ens eget barn blir utan. Detta är jätteviktigt för nyblivna mammor att förstå och känna sig lugna över, säger läkaren Margrét Johansson Gudjonsdottir.

Så donerar du bröstmjölk

För att donera bröstmjölk måste man vara helt frisk och inte ha haft en blodtransfusion de senaste 6 månaderna. Helst ska mamman vara medicinfri men vissa mediciner är okej. Detta kan man stämma av via centralen.

Det är också viktigt att vara fri från nikotin, alkohol och droger.

Den som vill donera ombeds fylla i en hälsodeklaration samt ta blodprover för att säkerställa att mjölken är lämplig att använda. Alla kostnader står mjölkcentralen för.

Bröstpump och flaskor lånas ut och det finns flera ställen runtomkring i Göteborg där man kan lämna in bröstmjölken för upphämtning.

Källa: 1177.se och sahlgrenska.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.