21 procent av Sveriges befolkning lever med någon sorts funktionsvariation, enligt Folkhälsomyndigheten. För flera av dessa personer är tillgänglighet avgörande i frågan om de ska kunna rösta i de allmänna valen eller arbeta som valfunktionärer.
Vallagen säger att varje kommun ska se till att det finns lämpliga lokaler som kan användas som vallokaler i fråga om lokalisering och tillgänglighet som ger väljarna goda möjligheter att rösta.
”Ett demokratiskt problem”
Pia Emanuelsson, ombudsman på paraplyorganisationen Funktionsrätt Göteborg, har mottagit flera rapporter om vallokaler som inte uppfyllde kraven på tillgängliga lösningar.
– Det kunde vara hissar som inte fungerade och valsedlar som stod placerade för högt upp. Detta är ett demokratiskt problem eftersom samhället försvårar för personer att rösta genom att inte lösa dessa praktiska, mycket viktiga, angelägenheterna, säger hon.
En av anledningar till att organisationen nu tydligt markerar i denna fråga är det kommande valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019.
”Det finns inga perfekta val”
Bill Werngren, valchef i Göteborg, menar att valnämnden gör så gott den kan och att det finns flera lösningar om en person inte har möjlighet att avlägga sin röst i vallokalen.
– Man kan ju alltid förtidsrösta, samt att det finns möjlighet att få avlägga sin röst via bud. Vi kan också arrangera hembesök för den som har rätt till det. Men samtidigt, det finns sjyssta val, det finns demokratiska val, men det finns inga perfekta val, säger han.
Men Pia Emanuelsson håller inte med, hon menar att många av de anmälningar som hon tagit emot från personer har berott på okunskap hos vallokalsarbetare, och att valnämnden har brustit i sin utbildning av dessa. Flera visste till exempel inte att det är deras uppgift att hjälpa en person att avlägga sin röst om de ber om det.
– En person hade kommit till vallokalen tillsammans med sin personliga assistent och ville inte röja sin valhemlighet inför denna. Personen blev nekad hjälp av röstmottagaren och blev i stället hänvisad till att assistenten skulle hjälpa till, berättar hon.
Hon säger också att det är bra att det finns många olika metoder för att kunna lägga sin röst, men att dessa metoder absolut inte ska betraktas som en ersättning för otillgängliga vallokaler.
Catarina Ahlquist tvingades röja sin valhemlighet för att kunna rösta. Hör henne berätta i klippet ovan.