Bullerplanken i Lerum har en energismart bieffekt. Foto: SVT

Bullerskydd producerar solenergi

Uppdaterad
Publicerad

I Lerum har man byggt ett unikt bullerskydd. Det skyddar inte bara mot buller utan det producerar även varmt vatten till kommunens fjärrvärme.

Mitt i genom Lerum går E20 och Västra stambanan. Ett stort antal bostäder närmast trafiken räknas som bullerstörda. Lerums kommun beslöt för några år sedan att sätta upp ett 450 meter långt bullerskydd längs järnvägsspåren, byggt på ett nytt sätt, nämligen av 68 solpaneler.

– Det är bullerskyddet som är den primära faktorn till att det blev placerat just här, sedan är solenergin en bonus, säger Peter Rosengren, projektledare bullerskyddet Noisun. 

Satsning mot miljökommun

Bullerskyddet är en del av Lerum kommuns vision om att bli Sveriges ledande miljökommun till 2025. Kommunen satsar på energieffektivt byggande, solenergianläggningar och cykelsatsningar. Enligt de själva är satsningen på bullerskydd kombinerat med solpaneler ensam i sitt slag. 

– Det här är helt unikt. Det finns ingen annanstans i hela Europa, just solfångare med bullerskydd, säger Peter Rosengren.

Finns det ingen annanstans för att ni är först och begåvade eller för att det egentligen är en ganska dålig idé?

– Jag tror att vi är begåvade i det här fallet faktiskt. För det är två enkla tekniker som man kan kombinera.

Molnig sommar

Lerums kommun har lagt ut ungefär 23 miljoner kronor på bullerskyddet och EU har bidragit med 5 miljoner. I mars i år stod anläggningen klar att användas.

– Solen lyser på solpanelerna. Det blir varmt vatten som pumpas ner till ett teknikhus där det förs över till fjärrvärmenätet i Lerum och går ut till bostäder, skolor och byggnader här i området, säger Peter Rosengren.

Läs också: Hans klimatsmarta hus lockade energiministern

I år har solpanelerna levererat 156 000 kWh 77 gradigt varmt vatten, målet var 240 000 kWh. En orsak till det sämre resultatet är den molniga sommaren. Eftersom solpanelerna är byggda längs med järnvägen så är de riktade mot sydost. Hade de satts upp på en annan plats och riktats rakt söderut hade de levererat mer energi.

– Här är då en plats som inte kan användas till något annat. Det är fortfarande tillräckligt bra läge för solvärme, och det här var ett bra tillfälle att testa solfångare som bullerskydd, säger Peter Rosengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.