Nu finns en ny kurs vid Lunds universitet där cancerdrabbade kan mötas och dela erfarenheter. Foto: TT

Cancerpatienter får universitetskurs

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan cancerpatienter söka en egen universitetskurs. Det är Lunds universitet som nyligen har dragit igång en kurs i hur man ska hantera livet som sjuk.

Tanken med den nya kursen är bland annat att deltagarna, med hjälp av varandras erfarenheter, ska lära sig att leva med sin sjukdom så gott det går.

Går det till exempel att fördriva väntan mellan provsvar och undersökningar på något värdefullt sätt, hur navigerar man mellan olika instanser och hur påverkas relationer av sjukdomen?

Världsunik utbildning

– Det har kommit fram i forskningen att såväl patienter som närstående har problem. Du får mycket information i sjukvården men det är svårt att omvandla det till kunskap. Jag tror också att vi har problem i sjukvården med att den är så otroligt uppdelad. Det här är ett litet försök att sammanföra patienter, närstående och sjukvårdspersonal och diskutera komplexa frågor, säger kursansvariga Ulrika Sandén.

Enligt universitetet är distanskursen världsunik och syftet är bland annat att få en mer effektiv och bättre sjukvård. En stor del av kursen kommer att ägnas åt fallbeskrivningar baserat på deltagarnas egna erfarenheter.

LÄS MER: Studenten Pia överlevde cancern – vill hjälpa drabbade

Hoppas på fler

Men är det inte risk att man stänger ute folk då inte alla kommer in?

– Det här är ett samarbetsprojekt. Det är tre fakulteter på Lunds universitet, Karolinska institutet  och så har vi även gästforskare från Linnéuniversitetet och Örebro Universitet. Jag hoppas att det kommer att få ringar på vattnet, för vi har väldigt många sökanden och har inte kunnat ta in så många, så jag hoppas att andra universitet tar efter, avslutar Ulrika Sandén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.