• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Chefläkaren: Så har Näl agerat efter dödsfallet

Uppdaterad
Publicerad

Efter Birgitta Bergmans död har nu två läkare på NÄL åtalas misstänkta för vållande till annans död.

Sjukhuset har konstaterat brister och har jobbat på att förbättra kommunikationen läkare emellan.

– Det har begåtts fel när man doserat läkemedlet, säger Olof Ekre, chefläkare inom NU-sjukvården.

Hör chefsläkaren Olof Ekre om hur man agerat på sjukhuset efter Birgitta Bergmans dödsfall.

Det har gått tre år sedan Birgitta Bergman behandlades på Näl för bland annat lågt kaliumvärde. När hon skrevs ut ordinerades hon en hög dos kalium i en hel månad. Nu ska domstol avgöra om det var medicinen som orsakade hennes död. 

Receptet skrevs ut efter att en specialist på hormonsjukdomar konsulterats. Efter händelsen har ledningen på Näl jobbat med att förbättra kommunikationen mellan läkare.

– Svaren måste vara entydiga så det inte går att misstolka, säger Olof Ekre, chefläkare inom NU-sjukvården.

Ovanligt åtal

De två läkare som ordinerade kaliumdosen står åtalade misstänkta för vållande till annans död – de båda nekar till brott.

Åtalet mot läkarna på Näl är närmast unikt. Det senaste decenniet har en handfull vårdpersonal åtalats för att ha orsakat en patients död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.