Chefläkare Johan Sandelin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset kommenterar nu polisens kritik där de anser att flera av personerna de kör in släpps ut alldeles för snabbt igen. Foto: TT/Sahlgrenska universitetssjukhuset

Chefläkaren bemöter polisens kritik mot psykvården

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken från polisen mot psykakuten vill chefläkare Johan Sandelin nyansera bilden. 

 – Att inte bli inlagd är inte detsamma som att inte få vård, skriver han i ett mejl till SVT Nyheter Väst.  

SVT Nyheter Väst berättade på måndagen om att poliser upplever att personer de tycker ska tvångsomhändertas ofta snabbt är ute från sjukhuset igen. Men att ligga inne länge på sjukhus är inte alltid det bästa för de här patienterna, menar nu chefläkaren med ansvar för psykiatriakuten på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Läkare kan också göra en annan bedömning av huruvida personerna är suicidala:

– Av de patienter som polisen transporterar till akuten för bedömning avseende tvångsvård är en minoritet suicidala och av de patienter som söker för suicidalitet är det en liten andel som kommer till akuten med hjälp av polis, skriver Johan Sandelin.

Den viktigaste vården inte i tvångsvården

Tvångsvård ges efter en bedömning av läkare – medicinskt och efter ett strikt juridiskt regelverk. Och de viktigaste vårdinsatserna på lång sikt sker inte alltid i slutenvården, skriver han.

– En onyanserad beskrivning av akutpsykiatrin kan i värsta fall riskera att en suicidal individ inte väljer att söka den hjälpen. Det om något vore en katastrof.

Polisen är inte de enda som kritiserat situationen inom akutpsykiatrin. I klippet nedan kan du se hur läkaren Erik Smedler upplevde situationen i början av oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.