Över 100 personer har nu masstestats på Vrångö i Göteborgs södra skärgård. Foto: SVT

Coronautbrott på Vrångö – nu masstestas öborna

Uppdaterad
Publicerad

En gemensam körsammankomst tros vara startskottet för utbrottet. Denna veckan har ett garage blivit tillfällig provlokal för öborna på Vrångö i Göteborgs södra skärgård. Nu har närmare 100 personer fått symtom – en fjärdedel av öns befolkning.

– Detta är givetvis det som alla pratar om. En liten ö och så ett sådant här utbrott, säger Pernilla Friberg.

Se i klippet hur provtagningen går till på Vrångö

En puttrande moped åker förbi längre ned på gatan. Även den är på väg till provtagningen. Den stora och sociala gemenskap som beskrivs av dem som bor på ön hålls nu på distans.

Coronaviruset i Västsverige

Sylvia Anulf ställer sig i kön för att lämna sina personuppgifter och sedan under 20 sekunder få en liten pinne inpetad i näsan. Därefter är man fri att åka hem igen, men så länge man har symtom ska man fortsätta att hålla avstånd och undvika att träffa andra.

– Jag går ut i min trädgård. Det är det enda jag gör. Träffar ingen och handlar inte ens mat längre, säger Sylvia Anulf som är lite tagen av stunden och all den uppståndelse som blivit.

Oklart hur stort utbrottet är

Svaren på torsdagens provtagningar är ännu inte klara, men under fredagen kom besked om att 25 procent av de 57 personer som testat sig tidigare under veckan varit positiva, alltså har en aktiv covid-19.

– Och fler än hälften av de 15 personer som var med i kören har testat positivt sedan tidigare, säger Henrik Åhsberg som är allmänläkare på Styrsö vårdcentral.

Den 24 maj så träffades medlemmar ur tre olika kyrkor i en ekumenisk sammankomst. Några dagar senare så insjuknade de första körmedlemmarna, vilket GP var först med att rapportera om.

Avråds från skärgårdsbåtarna

Det är Styrsö vårdcentral på grannön som har hand om provtagningen. Man har valt att flytta provtagningen till Vrångö eftersom skärgårdsbåtarna kan bidra till ytterligare smittspridning om sjuka personer åker med.

– Båtarna är vårt enda medel för att förflytta oss här ute. Även de med cellgiftsbehandling måste ta båten. Då bör inte de med en misstänkt corona åka med, säger Henrik Åhsberg.

Pernilla Friberg kommer ut från  sin provtagning. Hon jobbar inom hemtjänsten och känner flera av dem som drabbats hårt och behövt sjukhusvård.

– Det känns som att vi fått pesten hit, säger hon innan hon cyklar vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet