I klippet ovan hör du Eva Lindhusen Lindhe om allvaret i pandemin och uppgivenheten hon kände inför sommaren.
Biträdande smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé fick upp ögonen för smittspridningen i Grebbestad efter att 15 personer ur ett fotbollslag från Ale blivit smittade där i slutet av juli.
– Sen dess har det trillat in fall vad det gäller Grebbestad, både från vår region och utanför. Men det är inte bara Grebbestad utan det utgår också från Smögen och Lysekil, så de tre orterna sticker ut, säger hon.
”Som att gå i en gröt”
Smittskyddsläkarens bedömning är att spridningen av coronaviruset i Grebbestad startade i början av juli men att den tog fart ett par veckor senare. Smittspridningen är så pass generell att det inte går att peka ut en enskild del av orten, eller till exempel en specifikt restaurang.
– Det har nog varit så att restaurangerna har skött sig rätt bra. Däremot hänget runtomkring: köerna utanför, de allmänna platserna som man inte kan stänga av så lätt, där har folk hängt på varandra och varit väldigt nära. Bara att gå på bryggan där är som att gå i en gröt, man hänger ihop med massan, det går inte att hålla avstånd, säger Eva Lindhusen Lindhé.
Smittan kan få nytt fäste
Nu när semesterperioden börjar ebba ut så ser smittskyddet i Västra Götaland att viruset har fått fäste bland de bofasta på orterna i Norra Bohuslän. En tydlig risk är nu att smittan tar fart, och når äldre och personer i riskgrupp.
– Jag ser allvarligt på det här, för de här orterna har inte haft så mycket smitta förut och det betyder att här finns det potential för smittspridning.
Vad är du orolig för inför hösten?
– Att det ska se ut som i våras. Jag tror att vi får en andra topp och att vi får in smittan på våra särskilda boenden igen och att vi får höga dödstal.
Hon berättar att hon själv kände sig uppgiven inför semestern och att hennes farhågor till stor del besannas.
– Någonting här blev inte alls så som det skulle ha varit. Personligen tycker jag att det var synd att vi öppnade för resande, när vi nu ser resultatet.