Daisy Hillergren, 89, har klätt upp sig för intervjun. Hon bär en cerise blus med ett stort glittrande halsband när vi ses i hennes lilla lägenhet i Göteborg.
Hon ser inte sig själv som en typisk nästan-90-åring.
– Jag tycker om att gå ut och dansa på disko och jag tycker om att gå promenader med min son, säger hon.
Men allt det har blivit betydligt svårare på senare tid.
Väntat i två år
SVT Nyheter Väst träffade Daisy i september 2017. Hon hade då fått vänta i nästan ett års tid på att få komma in till sjukhuset för en undersökning av sin värkande fot. Daisy lider nämligen av hallux valgus, en smärtsam utväxt av tåleden.
Efter att reportaget om Daisy sänts tog det inte lång tid tills hon fick en tid för undersökning, och det fattades beslut om operation av foten. Sedan dess har inte mycket hänt.
– Jag väntar fortfarande. Nu har jag väntat i snart två år sammanlagt, säger hon.
Vårdgarantin fungerar inte
I Sverige har vi vårdgaranti, vilket betyder att det får ta max 90 dagar från att ett beslut, om exempelvis operation, fattats tills operationen genomförs.
Men så fungerar det inte i praktiken. I ett brev från Sahlgrenska till Daisy står det: Sahlgrenska universitetssjukhuset inte har möjlighet att uppfylla vårdgarantin för den vård som är aktuell i ditt fall.
Och Daisy är inte ensam. På Sahlgrenska klarar man inte av att leva upp till vårdgarantin i drygt hälften av alla fall.
– Jag tycker det är fruktansvärt, detta måste man ändra på! Det ska inte ta två år, säger Daisy.
Politiska lösningar
Daisy började söka vård redan 2016, men det var först i somras som hon fick ett erbjudande om operation, då på ett privatsjukhus i Jönköping.
Henrik Malchau, verksamhetschef för ortopedin på Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättar att det finns regler som säger att lättare åkommor ska behandlas på privata sjukhus.
– Det är på det sättet man politiskt vill lösa problemen, säger han.
Men eftersom Daisy lider av hjärtsvikt tyckte privatkliniken att hon var för sjuk för att behandlas där, och även hon själv vill vara nära sin hjärtläkare i Mölndal ifall något skulle hända.
Jobbigt att vänta
Inom ortopedin på Sahlgrenska görs cirka 10 000 operationer om året, och där är det medicinsk prioritering som gäller. Den som har mest besvär ska gå först. Därför prioriteras Daisy ned.
– Vi har inte resurser idag till att uppfylla vårdgarantin. Vi har nationellt brist på personal så operationssalar står tomma. Vi kör så hårt vi kan med de resurser vi har fått tilldelade. Det är de spelregler vi har, säger Henrik Malchau.
Så Daisy väntar vidare, i hopp om att någon gång få en operation.
– Man tycker det ska bli bättre i vården med åren. Men det blir sämre. Det är jobbigt att vänta på en operation, särskilt när man har ont, säger hon.