Hör Daniel berätta om den svåra tiden i klippet ovan.
Han är utbildad civilingenjör. Har jobbat med it på olika i sätt i hela livet, tills han inte kunde jobba alls.
Det går en tid innan han känner att han hamnar rätt i vården. En psykolog på vårdcentralen tipsar om grön rebab.
– Jag kan förstå att det gröna har en helande kraft. Jag är mycket för att vandra i naturen. Sedan är jag ingen odlingsentusiast. Jag har haft ihjäl en kaktus en gång.
På Härlanda Örtagård i Göteborg behandlas personer som är sjukskrivna för stressrelaterade sjukdomar. Rehabiliteringen sker bland annat genom praktiskt arbete på odlingslotter.
“Hade inte förstått mig själv”
Daniel Rosin lyfter främst andra delar som viktiga för honom. Som att arbeta med händerna, att via samtal få verktyg för att förstå hur man ska hantera utbrändhet och att träffa andra i samma situation.
– Att man hamnar i en miljö där någon kan förstå en. Det gör inte omgivningen. Men det är ingenting jag klandrar dem för, jag hade inte heller förstått mig själv.
I tre år var han sjukskriven. Nu är han tillbaka på sitt it-jobb, men med andra arbetsuppgifter. Han tror att tiden på Härlanda Örtagård var en av delarna som hjälpte honom att bli frisk.
– Jag tror inte att enbart den här insatsen skulle varit tillräckligt för att jag skulle bli frisk. Utan medicinering hade det varit svårt.
Oroas för verksamheten
Han har fortfarande kontakt med andra i gruppen från grön rehab. Han oroas, liksom dem, för nedläggningshotet. I ett brev till regionen vädjar de om att verksamheten ska finnas kvar.
– Jag satt hemma och bara stirrade in i väggen. Lidandet som jag och min familj fick gå igenom, jämfört med när jag fick komma hit och känna att jag hade ett ställe där jag kunde må bra. Idag är jag tillbaka.
Härlanda Örtagård hotas av nedläggning: ”Är en grupp som är väldigt sårbar”
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar, dygnet runt.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Kvinnofridslinjen på telefon 020-50 50 50. Dygnet runt, alla dagar om året.
Mansjouren för män på telefon 08-30 30 20. Måndag–söndag kl 12-14 och 18–20, lördagar 12-14.
SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.