Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: Pressbild Northvolt

Därför föll valet på Göteborg: ”Internationell touch”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner har varit aktuella för Northvolts och Volvo Cars etablering av en batterifabrik. God infrastruktur och möjligheter att säkra rätt kompetens var avgörande när valet föll på Göteborg, menar Northvolts vd Peter Carlsson.

– Göteborg med sin internationella touch och med sina internationella skolor är attraktivt för många.

Norrköping, Skövde, Sundsvall, Timrå med flera. Det är många kommuner som hoppats på att batterifabriken med de tusentals jobb den innebär skulle landa i deras kommun. Valet föll på Göteborg och en av anledningar som lyftes fram på fredagens presskonferens var möjligheterna att säkra viktig kompetens.

– Den här industrin står inför en väsentlig kompetensbrist, säger Peter Carlsson, Northvolts vd.

Volvo Cars

Kan behöva omskolningsprogram

För att säkra personal tror Peter Carlsson att det kan bli aktuellt att omskola personal som idag arbetar inom fordonindustrin. I takt med att produktionen av förbränningsmotorer minskar behövs en omställning.

– Det är en annan typ av produktion men vi tror på omskolning och kommer att arbeta med olika myndigheter för att få till det.

Volvo och Northvolt menar också att infrastrukturen varit avgörande.

– Logistiken måste fungera och vi måste kunna säkra tillgång på fossilfri energi och vi måste ha tillgång till kompetent arbetskraft. Detta gjorde att vi valde Göteborg, säger Javier Varela, Head of Engineering and Operations på Volvo Cars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volvo Cars

Mer i ämnet