Det var i förra veckan som föreningen Divers against ghost nets publicerade en film med bilder från flera av Bohus Havsbruks musselodlingar. I filmen påstås att företagets material på botten blivit marint skräp och att materialet spökfiskar; fångar djurliv som dör. Det är en bild som företaget slår ifrån sig.
– Nej, vi odlar musslorna på ett nät och det har gått till botten. Men spökfiske handlar om att man lämnar kvar saker där djur fastnar och dör. Det handlar det inte om här. Materialet ligger inom vårt odlingstillstånd och inga djurarter har fastnat i det. Det blir mer som ett konstgjort rev.
På filmen ser man en kubiktank på botten, hur har den hamnat där?
– Det vet vi inte. Vi har haft en pråm som sjönk för två år sedan. Den kanske kommer därifrån. Vi ska kontakta dykaren för att få en position och ta upp den.
Dykarna påstår att det handlar om marint skräp, hur ser ni på det?
– Det här helt felaktigt, det handlar inte alls om något som dumpats eller lämnats kvar. Allt som syns på filmen är förankrat, det ligger på våra odlingstillstånd och det har inte lämnats. Det är vi som har ansvaret. Det här är värdefull utrustning för oss, vi väntar bara på att rätta till det så vi kan fortsätta odla med den.
Kunde inte sälja utomlands
Enligt företaget beror de havererade odlingarna på en rad olika omständigheter. Man säger att man har använt ankare som har varit underdimensionerade. Sedan drabbades musslorna av borstkalkmask, vilket gjorde att man inte kunde sälja musslorna utomlands. Det försenade skörden och odlingarna blev tyngre än man räknat med. Under vinterstormarna slets delar av odlingarna sönder.
Nu hoppas man kunna sälja musslorna till den svenska marknaden. Men för att iordningställa odlingarna måste man skörda.
– Vi behöver ett knappt år på oss innan allt är upprätt på alla odlingarna. Vi måste skörda av musslan som finns på odlingarna, det är det som tar tid.