En person sitter vid ett bord med en surfplatta framför sig, iklädd en mönstrad t-shirt. Det finns en vattenkanna och ett glas vatten på bordet. I bakgrunden syns en bokhylla och en Gitarr hänger på väggen. Rummet har naturligt ljus, vilket skapar en avslappnad atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Olsson i Göteborg blev först nekad ångerrätt när han köpte biljetter av ett företag som säljer biljetter i andra hand. Se mer i klippet. Foto: SVT

David nekades ångerrätt vid biljettköp: ”Nyttjar okunskap”

Publicerad

Efter en EU-dom har man möjlighet att ångra sig när det gäller köp av andrahandsbiljetter, enligt Konsumentverket. Men de fem största svenska företagen brister i hur de hanterar ångerrätten, visar en rapport från konsumentrådgivningen i Göteborgs stad.
– Jag tycker att de nyttjar okunskap på ett fult sätt, säger David Olsson som försökte ångra ett köp – men först fick nej.

David Olsson skulle köpa två biljetter till David Batra och Johan Glans humorshow i Göteborg. Efter betalning upptäckte han att han köpt från en hemsida som säljer biljetter i andra hand – och som var mycket dyrare än hos arrangören.

– Då mejlade vi med en önskan att ångra köpet, men fick ett nej tillbaka.

Företaget, Evenemangsbiljetter.se, menade att ångerrätten inte gällde för köpet.

Konsumentrådgivaren: Olika regler

När man köper evenemangsbiljetter direkt av arrangören gäller inte ångerrätten – det är ett undantag i distansavtalslagen.

– Om alla Håkan Hellström-fans skulle ångra köpet av sina biljetter efter att han sålt slut Ullevi, så har man tänkt att det innebär en för stor risk för arrangören, säger Gabriel Södersten, konsumentrådgivare.

Men enligt konsumentrådgivningen har man ångerrätt i 14 dagar när man köper biljetter från ett företag som säljer i andra hand – efter ett beslut i Allmänna reklamationsnämnden (ARN) 2022 och en EU-dom.

– Vid en andrahandsförsäljning har man inte en arrangörsrisk, för de arrangerar inget evenemang.

”Försvårar för konsumenterna”

Enligt rapporten erbjöd tre av företagen ingen ångerrätt i sina villkor. Ett företag, Biljett24.se, uppgav att ångerrätten prövas från fall till fall. Och ett företag, Biljett.nu, erbjöd ångerrätt i utbyte mot ett skadestånd på 25 procent av biljettkostnaden.

Men inget av dessa sätt är korrekta, menar konsumentrådgivningen.

– Det är så klart oacceptabelt att företag som säljer andrahandsbiljetter inte följer lagen och försvårar för konsumenterna att utnyttja sina rättigheter, säger Gabriel Södersten.

Köpte tillbaka biljetterna

David Olsson stod på sig och bad konsumentrådgivningen om råd och Evenemangsbiljetter.se köpte tillbaka biljetterna.

Företaget avböjer att medverka i en intervju men skriver i ett mejl till SVT att man bedömer ångerrätten från fall till fall och gör en annan tolkning av lagen än konsumentrådgivarna i Göteborg.

Tillsynsärenden

Även Konsumentverket har inlett en granskning och öppnat tillsynsärenden mot de fem företagen efter att flera anmälningar kommit in till myndigheten.

– Utifrån EU-domen så tolkar vi det som att man ska ha ångerrätt, säger Julia Ramberg, jurist på Konsumentverket.

Så svarar de granskade företagen SVT:

  • Biljettnu.se
    ”Även då kunden har inte rätt enligt lagen att ångra sitt köp, ger vi kunden möjlighet att ångra sitt köp.”
    ”Vi har alltid följt konsumentverkets råd när det gäller att lämna information till kunderna” skriver Sajeel Iqbal till SVT.
  • Biljett24.se
    ”Biljett24 följer givetvis ångerrätten enligt gällande lag.”
    ”Undantaget är fastställt i distansavtalslagen (2005:59), 2 kap. 11 § p. 2”, skriver Daniel Lindblom till SVT.
  • Eventim.se
    Vill ej kommentera men skriver i ett mejl att man är i kontakt med Konsumentverket angående frågan.
  • Biljettshop.se
    Har ej återkommit.
  • Evenemangsbiljetter.se
    ”Vi tar vårt ansvar för korrekt konsumentinformation på största allvar, men har en annan tolkning av lagen än konsumentrådgivarna i Göteborg.”
    ”Vi har uppdaterat vår hemsida efter att ”rapporten” släpptes, dock inte på grund av ”rapporten” utan för att Konsumentverket reviderat sina riktlinjer för branschen”, skriver Jesper Knaving på Evenemangsbiljetter.se till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.