• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

De engagerar sig för tiggarna

Uppdaterad
Publicerad

Kompisarna Anna och Lisa startade insamlingen ”Det kunde varit jag” i Partille för tiggaren Maryana från Bulgarien. .

Det snöar när Västnytt besöker Partille. På långt håll ser vi Maryana från Bulgarien som sitter Systemet och sträcker fram handen. Hon välter ut sin pappmugg och vi räknar tillsammans 37 kronor. 20 av dem kommer att gå till nattvilan i en lägenhet i en Göteborgsförort.

– Jag vill ha ett jobb här, men det är problem för jag kan inte skriva eller läsa. Jag kan städa och mjölka, säger Maryana.

Tiggare i Sverige

Gick först förbi

Kompisarna Anna och Lisa från Partille gick först förbi som de flesta andra, men sen började de prata med henne.

– Vi är så jäkla trötta på att man aldrig gör något, man bara går förbi hela tiden, det sticker i hjärtat varje gång man går förbi någon som sträcker ut en hand, säger Lisa Bredahl.

Det fick veta att hon varken kan läsa eller skriva och att hon har en familj att försörja därhemma. De har varit på socialen och på Stadsmissionen tillsammans och de har kontakt med hennes 20-årige son i Bulgarien. De gillar Maryana, men gillar inte det hon gör.

– Vi har lärt känna personen Maryana och vi vill verkligen hjälpa henne, men det hon gör är ingen bra idé. Hennes son har frågat oss om inte vi kan fixa jobb, men det går ju inte. Vi försöker verkligen avstyra det här och vill att hon åker hem, det är hennes land som måste ta hand om deras fattiga, säger Anna Sundqvist.

De har en sluten grupp på Facebook eftersom de fått en del hatiska kommentarer från olika människor.

Flest ensamstående kvinnor

– Vi släpper bara in folk som verkligen vill hjälpa och hittills har det mest varit ensamstående kvinnor som engagerat sig. Det är verkligen beundransvärt, men de vet kanske hur det är att vara i en utsatt position även om den inte är lika stor som nöden i Bulgarien, säger Lisa Bredahl.

Hittills har gruppen fått ihop runt 6000 kronor. De hoppas kunna bygga upp något större för fattiga romer i Bulgarien, inte bara akut hjälp för Maryana med mat och el.

Nu är det snart jul och då går en välgörenhetsvåg över landet – består den här gärningen efteråt?

– Ja, nu är Maryana vår skyddsling, men vi ska inte hjälpa varenda tiggare. Vi ska istället göra en manual med information om hur de kan få hjälp här och vad som gäller. Den får alla som är intresserade läsa i. Vi har också bett att Mariyana att när hon kommer på fötter igen ska hon göra något gott för någon annan i sitt land för att gottgöra det vi har gjort, berättar Lisa Bredahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Sverige

Mer i ämnet