Två bilder. På ena sidan syns en vit val i vattnet. På andra sidan står två personer på en båt, en man och en kvinna och spejar över vattnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marinbiologen Sebastian Strand har sett valen nästan varje dag i ett och ett halvt år. Foto: Ella Persson/Arkiv

De följer Hvaldimirs färd längs med Västkusten: Han lever ett farligt liv

Publicerad

Vitvalen Hvaldimir väcker uppmärksamhet och skapar rubriker när han simmar längs västkusten. Efter honom följer en ideell organisation som följt valens framfart i snart tre år.

– Vår dröm är att Hvaldimir ska komma till en plats med andra belugavalar, säger Sebastian Strand, marinbiolog vid Onewhale.

I Lerkils hamn i Halland har Team Hvaldimir samlats för att ge sig ut med båten. Under natten fick de ett tips om att vitvalen Hvaldimir setts utanför Säro – och dit han simmar följer teamet. Tidigare har han befunnit sig i Norge, men under den här sommaren har han gjort sina första besök i Sverige. Och det finns en oro från gruppen att valen rört sig så långt söderut.

– Ju längre söderut han är sitt naturliga habitat, desto mer minskar chanserna att han hittar andra av sin egen art, säger Sebastian Strand, marinbiolog.

Vill skapa en tryggare tillvaro

Den närmaste populationen av vitval, även kallas beluga, rör sig vid Svalbard. Team Hvaldimir, från den norska ideella organisationen Onewhale, som följer valen består bland annat av marinbiologer, men även volontärer. Enligt Sebastian Strand arbetar de med att hålla sig i närheten av valen och sprida kunskap och förståelse om honom. De spårar honom bland annat genom tips från allmänheten och via nyhetsrapportering.

”Ett riskabelt liv för honom”

Sebastian Strand säger att belugavalar är en social djurart och att det är roligt att så många fått se honon. Men att uppmärksamheten kring valen samtidigt är bitterljuv.

– Sociala flockvalar som söker sig till människor lever dessvärre ett väldigt farligt liv. Det finns risk att bli sjuk, bli träffad av båtar eller fastna i fiskeredskap, säger han.

Följ med när gruppen söker efter Hvaldimir längs med västkusten i klippet.

Det ska du göra om du ser valen:

  • Sakta ner din båt och göra inga snabba girar
  • Kasta inget till honom för att fånga hans uppmärksamhet
  • Rör inte valen
  • Var inte med valen i vattnet
  • Ge han inga saker att leka med

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.