Susanne Wirdemo med de falska fakturorna i handen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bedragarna lyckades med falsk e-postadress utge sig för att vara Mariestads kommuns ekonomichef och fick utbetalt närmare 1,6 miljoner kronor på falska fakturor. I klippet hör du kommundirektör Susanne Wirdemo om varför ingen hålls ansvar för de felaktiga utbetalningarna. Foto: SVT

Så blåstes Mariestad på 1,6 miljoner – låtsades vara ekonomichefen

Uppdaterad
Publicerad

Mariestads kommun betalade i juli ut närmare 1,6 miljoner kronor på två falska fakturor. Bedragarna skickade e-post som såg ut att komma från kommunens tillförordnade ekonomichef.

– Det är otroligt allvarligt och det här ska inte kunna ske, säger Johan Abrahamsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Mariestad.

I klippet ovan hör du kommunföreträdarna om varför bluffen inte upptäcktes och svar på varför ingen pekas ut som ansvarig.

I juli dök det upp e-post till kommunens administratörer som de uppfattade kom från kommunens tillförordnade ekonomichef. I breven uppmanas de att betala fakturor. När de ställer frågor kring fakturorna så får de svar. Men det är inte ekonomichefen som svarar. Det är bedragarna själva.

Tittar man noga på e-postadressen så är det ganska lätt att se att den kommer från en estnisk domän och inte kommunens (@mariestad.se).

Brister i rutiner

Adressen såg ut så här: ”förnamn.efternamn.mariestad.se@solo.ee”. Men detta noterar inte de som hanterar fakturorna och läser och svarar på mailen i tron att de kommunicerar med sin ekonomichef.

– Det visar att vi brister i våra rutiner och att det finns ett behov av att vi förbättrar vår kompetens, säger Susanne Wirdemo, kommundirektör.

Pengarna betalades ut till ett konto i en bank i Polen och kommunen räknar inte med att få tillbaka pengarn. Ändå vill varken kommunledningen eller en extern utredning som gjorts vill peka ut någon ansvarig. Nu ska rutinerna skärpas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.