Manne Gerell är kriminolog och forskar om brottslighetens geografi, gängvåld och utsatta områden. Foto: SVT/Privat

Forskaren om gängens utpressning: ”Ett jävla straff – gömma sig resten av livet”

Uppdaterad
Publicerad

Offren för gängens systematiska utpressning kan förbli osynliga – även om de polisanmäler.

Också om de får rättssamhällets fulla stöd betalar de ofta ett skyhögt pris, menar kriminologen Manne Gerell.

– Det är ett jävla straff för någon som inte begått något som helst brott, säger han.

Det är i en intervju med SVT Nyheter Väst som polisen Ulf Boström varnar för att gängkriminellas utpressarverksamhet har blivit ett gigantiskt problem i Sverige.

Företagare som väljer att betala till organiserad brottslighet under utpressning kommer troligtvis inte synas i någon statistik, inte ens de som polisanmäler.

– Många gånger kanske de polisanmäler att deras bil brunnit eller något annat mindre brott som egentligen handlar om utpressning, säger Manne Gerell.

Sker i tystnad

Manne Gerell är kriminolog och forskar om brottslighetens geografi, gängvåld och utsatta områden. Just den här typen av utpressning är dock svår att forska på eftersom den oftast sker i tystnad, menar han.

– Oftast dyker de här historierna upp som anekdoter som får lite uppmärksamhet och sen försvinner de.

Får ingen hjälp från samhället

Många utpressade säger till SVT att de nästan inte fått någon hjälp från samhället, trots att de kontaktat både socialtjänst och sin kommun.

– Ibland är den hjälp man kan få av polisen att man ska flytta till Boden och gömma sig resten av livet. Det är ett jävla straff för någon som inte begått något som helst brott, säger Manne Gerell.

Förlorar hem och familj

Nästan alla som SVT talat med har fått flytta från sina hem, många har familj som lämnat dem eftersom de är rädda för att vara vid deras sida. Offren kan förlora sin verksamhet och få sin ekonomi slagen i spillror.

Vissa av dem menar att det växt fram en maffia i Sverige som får härja fritt.

– Vi vet faktiskt inte om det är så. Problemet är inte helt dolt men det går inte att säga hur stort är, säger kriminologen Manne Gerell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.