Dennis Andersson och Fredrik Andersson. Far och son. Det är denna duo som basar över Gothia cup och Partille cup som inte bara är Göteborgs – utan världens – största idrottsevenemang för ungdomar.
För Dennis del började Gothia cup-äventyret 1980, i samband med att Häcken tog över turneringen i egen regi.
– Det fanns en mission, vi ville få hela världen till Göteborg. Med facit i hand har vi lyckats, konstaterar Dennis Andersson, som hunnit avverka 94 länder i samband med att han marknadsfört turneringen.
Via pappa Dennis kom även Fredrik in tidigt i cup-gemenskapen.
– Ett sommarlov fick jag uppdraget att lösa parkeringskaoset vid Heden under Gothia cup. Jag var 7 år och bilisterna struntade fullständigt i mig, så jag utvecklade ett system med snören som jag satte lappar på. Än idag är det det som gäller!
I klippet ovan listar Dennis och Fredrik fem skäl till att turneringarna blivit så framgångsrika.
Cupen firar 50 år
Om snöruppfinningen bidragit till karriären är oklart, men sedan 17 år är Fredrik i alla fall generalsekreterare för Partille cup. Under den perioden har turneringen lämnat hemkommunen Partille för Göteborg. I år firar man dessutom 50 år. Men om Partille cup var först, så är det idag Gothia som är störst och på senare år har Partille dragit stor nytta av Gothia.
– Partille cup har tagit mycket rygg på Gothia sedan turneringen flyttade till Göteborg. Allt var ju redan förberett, Gothia hade redan stött på sina problem och hittat lösningar. Så vår utveckling gick snabbt sen vi flyttade in, säger Fredrik.
Idag samarbetar de båda turneringarna kring mycket praktiskt. Skolor förstås, men även material som kuddar och täcken.
Hörs ni varje dag i jobbet?
– Inte alls. Men vi pratar en del visioner när vi ses privat. Och där är vi överens om att vi behövs mer än någonsin, som mötesplats, säger Dennis.
Men kan turneringarna växa ytterligare?
– Partille cup kan nog bli dubbelt så stor, säger Fredrik och får medhåll av Dennis.
– Jag tror att Partille cup kan vara lika stort som Gothia om fem år, säger han.