En delad bild som visar två scener. Den vänstra delen visar två personer som står på en gatuinteraktion i Glasgow, den ena i en svart kappa och den andra i en brun jacka och hatt. Den högra delen visar en person som sitter i skugga, gestikulerande med handen och klädd i en mörk blazer, med en ljus blus under. Båda scenerna skapar en känsla av diskussion och interaktion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De stoppade gängvåldet i Glasgow – se några av nyckelpersonerna svara på tre frågor om metoderna och vad Sverige kan lära. Foto: SVT

De stoppade gängvåldet i Europas mordhuvudstad Glasgow – berättar om metoderna

Uppdaterad
Publicerad

Glasgow vann kampen mot de kriminella gängen. Men hur gjorde de – och vad kan Sverige lära? Nu berättar de som har varit med på resan.

Det har gått över 20 år sedan Scottish violence reduction unit grundades, sedan dess har morden i Glasgow minskat med över 70 procent och åren 2019-23 bekräftades två gängrelaterade mord i hela Skottland.

Hör en av grundarna, tidigare chefen och nuvarande chefen berätta om metoderna som vände trenden för ”Europas mordhuvudstad”.

En person står på en trottoar vid en bro med en stadsbakgrund, iförd en brun jacka. Framför dem finns en smartphone monterad på ett stativ som visar en live-sändning av samma person. I bakgrunden syns byggnader och graffitimålningar, samt en mjuk soluppgång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVTs reporter Laura Vandelin förklara den skotska folkhälsomodellen. Foto: Andreas Varas

Det här är Scottish violence reduction unit (SVRU)

Scottish Violence Reduction Unit (SVRU) bildades 2005 som ett svar på det ökade knivvåldet i Glasgow, Skottland under sent 90-tal och början på 2000-talet. Initativet blev banbrytande i att bekämpa våldsbrott med preventiva metoder.

Enheten är en gren inom polisväsendet i Skottland och leds av övertygelsen att våld går att förebygga. För att arbeta preventivt tog enheten inspiration från folkhälsomodeller och såg våld som ett slags virus som kunde bekämpas med preventiva åtgärder.

Fokus ligger på att med vetenskapligt underlag åtgärda grundorskaker till våld, så som fattigdom, ojämlikhet och traumatiska barndomsupplevelser.

För att skapa långsiktiga lösningar samarbetar SVRU med polis, socialtjänst, utbildningssektor samt hälso-och sjukvård för att genom folkhälsomodellen skapa långsiktiga lösningar. Insatserna inkluderar mentorsprogram, samhällsprojekt och tidigt stöd för personer i riskzon för kriminalitet. Enhetens arbete har bidragit till en drastisk minskning av våldsbrott i hela Skottland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Glasgow och gängvåldet

Mer i ämnet