Annastina Johansson och Ibrahim Nur på vandring. Foto: SVT

De vandrar på kvällarna för tryggheten i Bergsjön

Uppdaterad
Publicerad

Nyårshelgen var stökig på flera platser i Göteborg. I både Biskopsgården och Kortedala sattes flera bilar i brand och i Biskopsgården sköt maskerade ungdomar nyårsraketer mot polisen. Men i Bergsjön har de boende gått samman för att öka tryggheten över julledigheten.

Ett gäng i gula västar som hoppar på en spårvagn i Göteborg kan ge många bråttom att stämpla färdbeviset, men Annastina Johansson och Ibrahim Nur är inga biljettkontrollanter, även om de har tagits för det flera gånger den senaste tiden.

– De flesta tror att vi är poliser eller biljettkontrollanter och då brukar det inte bli så lyckat, men vi är trygghetsvandrare. Vi är ute för allas skull, säger Annastina Johansson som är med i föreningen Projekt X som riktar sig till unga tjejer och deltar i kvällsvandringarna för att skapa trygghet i Östra Göteborg.

Jullov betyder att många ungdomar rör sig ute om kvällarna och på sina håll i Göteborg har det varit stökigt under nyårshelgen. I både Biskopsgården och Kortedala har flera bilar satts i brand och under släckningsarbetet i Biskopsgården sköt ungdomar nyårsraketer mot polisen.

Också i Bergsjön märks det att ungdomarna har ledigt från skolan, men här har det varit lugnare.

Hundratals anmälda

Varje kväll samlas några av de drygt 230 personerna som har anmält sig för trygghetsvandringarna för att ge sig ut tillsammans i vintermörkret. Det är kommunen som har tagit initiativ till projektet för att öka tryggheten för de boende i området. Sammanlagt deltar tio olika lokala föreningar, alltifrån Somalia- och Sverigevänskapsföreningen till Eritreanska föreningen i Kortedala och Projekt X.

Ibrahim Nur som är med och anordnar trygghetsvandringarna tror att det fungerar bra eftersom det är personer som bor i området som deltar.

– Vi är ute och pratar med våra ungdomar om det händer någonting. Det finns en tendens med bråkiga ungdomar som stör, då kan vi prata med dem. Vi känner de flesta så vi kan säga åt dem att de ska gå hem och de lyssnar på oss, säger Ibrahim Nur.

Projektet ska pågå fram till den sjätte januari, sedan ska det utvärderas. Men enligt trygghetsvandrarna som Västnytt pratar med har det varit uppskattat av dem som bor i området.

– Folk är jätteglada, många säger att de ska ansluta sig till oss för de tycker att vi gör ett gott jobb, säger Ibrahim Nur.

Och han får medhåll av Annastina Johansson.

– Vi umgås med dem vi träffar och de flesta blir väldigt glada, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.