Röd och blå brännmanet / Björn Källström vet det mesta om maneterna på Västkusten. Foto: Björn Källström Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium

Ovanligt många maneter på västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Nu har både vanliga blåmaneter och brännmaneter börjat dyka upp i större mängder på västkusten. Extra tidigt tycker många och det här bekräftas av forskarna. – Man kan ju tänka sig att när haven värms upp på grund av den globala uppvärmningen så kommer också maneterna tidigare på säsongen, säger Björn Källström, Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium.

– Den röda brännmaneten finns på många ställen, bland annat i kallare vatten än här på västkusten,  säger Björn Källström. En enkel modell är att de är här på våren när det inte är för varmt i vattnet, och sedan längre fram på sommaren med varmare vattentemperatur söker de sig härifrån och framförallt till djupare vatten.

Nej, det blir inte helt enkelt för sommarbadarna även i år. De får hålla ett extra öga på maneterna när de doppar sig. Och det är många som engagerar sig när maneterna dyker upp, tidigt eller sent på säsongen, det märker man av på Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium. Men de vill gärna få in anmälningar om det marina livet på västkusten av allmänheten.

I varmare temperatur trivs den nya klängmaneten

För två år sedan började en nygammal manet dyka upp i badvikarna runt Tjörn. Den är betydligt mindre, stor som en femkrona, liknar lite en vattenburen spindel, och kan brännas rejält. På engelska kallas den för ”Clinging Jellyfish”, på svenska klängmanet.

– Tyvärr trivs den i varmare vatten, säger Björn Källström, men än så länge är den på få platser och har inte spridit sig så mycket.

Till sist, hur ska man göra om och när man väl blivit bränd?

– Skölja med mycket saltvatten och skrapa med ett kontokort, men sedan finns det många olika ideer hur man ska behandla detta så jag överlåter att man kollar med läkarvetenskapen, säger Björn Källström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.