Foto: SVT

”Det har förekommit hot”

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppmanar myndigheterna anställda att begränsa sina offentliga framträdanden.

– Det känns tråkigt för att det här handlar om att informera om risker. Då vill man kunna vara mer offentlig, säger Anders Persson, utredare på Folkhälsoinstitutet, FHI.

Folkhälsoinstitutet arbetar med att klassificera farliga substanser som antingen ”hälsofarlig vara” eller narkotika. Ofta är det nya och tidigare okända substanser som får fotfäste och missbrukas. Men jobbet har sina risker.

Kosttillskottet Craze

När SVT Västnytt vill intervjua de tjänstemän som just nu tittar närmare på preparatet Craze vill inte Folkhälsoinstitutets säkerhetsavdelning att deras tjänstemän syns i bild.

– Det har förekommit hot mot personer som arbetar med klassificeringsutredningar, säger Anders Persson.

– Därför har vi blivit rekommenderade att vi inte ska vara offentliga i så stor utsträckning, även om myndigheten har offentliga handlingar. Vi ska vara försiktiga.

Fler har hotats

Det upplevs även finnas en hotbild bland anställda hos Livsmedelsverket.

– När det gäller dessa preparaten så har vi blivit nerringda av vissa personer som var förbannade för att vi gick ut med ett förslag mot ett förbud. Det finns en del som tränar som är helt fixerade vid dessa preparaten, säger Zofia Kurowska.

Livsmedelsverket vittnar även om påtryckningar från företag som ansvarar för försäljningen av preparat som varit under granskning. Bland annat därför är man noga med att understryka att det aldrig är enskilda handläggare som beslutar om ett förbud, utan det är hela avdelningen som gemensamt står bakom varje beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kosttillskottet Craze

Mer i ämnet