Therese Palm, generalsekreterare Svenska Brukshundklubben och hunden Rambo som är utbildad diabeteshund. Foto: Svenska Brukshundklubben/SVT

Växande intresse för diabeteshundar: ”En helvetisk situation”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler efterfrågar diabeteshundar för hjälp och trygghet i sin vardag. Det uppger branschen för assistanshundar. Och det är främst föräldrar till minderåriga barn som vill ha diabeteshundar.

– Föräldrar har en helvetisk situation med ständiga kontroller av barnets blodsockernivå på natten och har därför svårt att sova. En hund larmar direkt blodsockret sjunker och ger därför stor trygghet, säger Karin Ekdahl på Svenska service- och signalhundsförbundet.

Den årligt återkommande diabetesdagen närmar sig och infaller på torsdag nästa vecka. Diabetes är en livslång sjukdom som omkring 450 000 svenskar lever med i dag.

Det finns olika hjälpmedel för att klara ett liv med diabetes, bland annat blodsockermätare och insulinpump. Det som hamnat allt mer i fokus under senare år är diabeteshundar.

40-tal hundar

I dag finns ett 40-tal sådana  i tjänst enligt Svenska Brukshundklubben och Svenska service- och signalhundsförbundet och närmare ett 20-tal är under utbildning. En diabeteshund larmar när de känner på sin förares doft att blodsockret sjunker eller blir för högt.

– Det var en enorm framgång på 80-talet när blodsockermätaren kom och kunde användas hemma av de som själva lever med diabetes. Diabeteshundar kan ses som ett komplement till andra hjälpmedel, såsom blodsockermätare av olika slag, säger Cajsa Lindberg, ordförande i Diabetesförbundet.

Personlig assistent eller hjälpmedel

Det tar ungefär ett år att utbilda en diabeteshund och är förenat med ekonomiska kostnader som inte alla har råd med. Enligt Brukshundklubben är det kommuner och i bland landsting som godkänner eventuella ekonomiska bidrag till hjälpmedel för diabetiker.

– Det är bland annat det vi kämpar för. Utmaningen med hund är om den ska betraktas som en personlig assistent eller ett hjälpmedel, säger Therese Palm, generalsekreterare Svenska Brukshundklubben.

Efterfrågan ökar

Enligt Svenska service- och signalhundsförbundet så ökar efterfrågan på diabeteshundar. Främst är det vårdnadshavare till mindre barn som vill ha hjälp av en diabeteshund i vardagen.

– Hundarna räddar liv. De har en känslighet när det gäller att känna av blodsockervärdena, som slår alla instrument, säger Karin Ekdahl, på Svenska service- och signalhundsförbundet.

Behövs det fler diabeteshundar?

– Det är upp till var och en om de vill ha en hund, om det hjälper dem att känna sig trygga. Vi har ingen nationell kampanj för just diabeteshundar, men jobbar för att diabetesvården ska bli så stark som möjligt och att lika villkor till hjälpmedel ska gälla över hela landet, säger Cajsa Lindberg.

Symptom på diabetes:

  • Kraftigt ökade urinmängder
  • Ökad törst
  • Extrem trötthet
  • Ibland också oförklarlig viktnedgång.

Vid typ 1-diabetes är symptomen väldigt tydliga och utvecklas snabbt, särskilt hos barn. Vid typ 2-diabetes är symptomen inte lika uppenbara då de vanligtvis kommer smygande och utvecklas över åren. Det är anledningen till att typ 2-diabetes ofta upptäcks av en slump vid hälsokontroller hos läkaren.

Det diabetes typ 1 och typ 2 har gemensamt är att mängden socker i blodet för högt. Vid typ 1-diabetes har kroppens produktion av insulin helt avstannat därav att man måste tillföra insulin. Vid typ 2-diabetes kan kroppen producera insulin men inte tillräckligt eftersom kroppen av olika anledningar inte släpper in det i cellerna. Det beror på att det insulin som bukspottskörteln producerar inte längre räcker till, ofta i kombination med att cellernas känslighet för insulin är nedsatt.

Källa: Diabetesförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.