• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Diana Bergström tillsammans med sin hund Macie

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diana och Macie har deltagit i flera tävlingar och fler är planerade. Diana vill vara med i tävlingar för att kunna öva i skarpt läge. Foto: SVT/ Elin Johansson

Diana och Macie är Dalslands enda certifierade räddningshundsteam

Publicerad

De har vunnit SM men aldrig testats i riktigt skarpt läge. Diana Bergström och hennes Border collie Macie är Dalslands enda certifierade räddningshundsteam. Nu är de med och arrangerar tävlingen i Mellerud.

– Vi har tränat mycket, och det är bra att vi inte har behövt agera i skarpt läge. Vi hoppas att det fortsätter så och att vi inte behöver rycka ut, säger Diana Bergström.

En räddningshund är tränad för att hjälpa till vid räddningsinsatser, som att hitta försvunna personer eller överlevande efter naturkatastrofer.

Det är inte bara vid naturkatastrofer som hunden agerar skarpt, det är också mycket träning som ligger bakom att vara räddningshund och man kan även visa vad man går för i tävlingar.

Diana påbörjade utbildningen 2019 och blev certifierad 2022. Hon har deltagit i fyra VM, senast i juni i Slovakien där de kom på nionde plats. Förra året vann hon SM för räddningshundar i Växjö.

– Det är roligt att tävla. Det närmaste vi kommer skarpt läge är när vi tävlar. Vi lär känna varandra i situationer där man inte vet vad som kommer att hända, säger Diana.

Tävling i Mellerud

När skredet på E6 i Stenungsund inträffade i september förra året blev Diana och Macie inkallade. Men de var då på tävling i utlandet och blev tvungna att tacka nej.

Till helgen den 20 till 22 september arrangeras SM för räddningshundar i Mellerud av Melleruds BK, Värmland-Dals distrikt. Det är 15 ekipage som tävlar. I år kommer inte Diana att delta som tävlande, då hon är med som arrangör.

I klippet berättar Diana varför hon har en räddningshund och se en del av miljön som de tränar i

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.