För några decennier sedan hade det varit otänkbart. Att ärkerivalerna Skene och Kinna skulle samsas under ett och samma namn, Mark. Men två motioner från Liberalerna och Moderaterna har gjort frågan högaktuell. Med på tåget ska också Örby.
– Det handlar delvis om att Marks kommun ska få en identitet där fler ska känna sig hemma. Men också att det blir lättare för andra företagare och handlare att etablera sig här, säger Maria Aronsson Dahl (L), som la en av de två motionerna.
En önskan om en mer sammanhållen centralort
Hon är själv inflyttad, eller utböling som hon kallar det, i kommunen och säger att den starka ortmentaliteten här kan göra det svårt att känna sig hemma. Det här hoppas hon är en av sakerna som ett nytt namn kan förändra.
Det är en önskan om en mer stadslik och sammanhållen centralort med starkare dragningskraft för företag som även lockade Moderaterna och Anders Lilliestam att lägga en nästan identisk motion. Det här var förra året och nu utreds namnbytet av kommunens förvaltningsledning.
– Det är ett djärvt förslag. Man är ju sin ort kär, säger Anders Lilliestam (M), ledamot i kommunstyrelsen.
”Ska extremt mycket till”
Anders Lilliestam vill att Örby, Kinna och Skene ändå ska finnas kvar som stadsdelar. Han vågar inte uttala sig om hur sannolikt det är att drömmen om Mark blir verklighet. Det är Lantmäteriet som beslutar om ett namnbyte och Institutet för språk och folkminnen är remissinsats.
Och reglerna är benhårda.
– Det ska extremt mycket till. Generellt sett är vi oerhört restriktiva, säger Ola Svensson, ortnamnsexpert på Lantmäteriet.
Såväl Skene, Kinna som Örby är mycket gamla ortnamn. Namnet Skene går att spåra till äldre järnåldern. Att ändra sådana hävdvunna namn kräver starka skäl eftersom de är en del av kulturarvet, enligt kulturmiljölagen. Dessutom finns FN-resolutioner som Sverige står bakom och som varnar för en kommersialisering av ortnamn.
Starta inslaget för att höra vad boende i Kinna, Skene och Örby tycker om ett eventuellt namnbyte.