Döda lunnefåglar flyter i land på västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Döda fåglar, bland annat lunnefåglar, har den senaste tiden flutit i land längs västkusten. Brist på mat i Nordsjön gör att fåglar svälter, menar biolog och fågelexperten Jan Uddén.

Hör fågelexperten Jan Uddén berätta om matbristen som gör att fåglarna svälter.

I höstas kom rapporter om svältande och döda sillgrisslor längs västkusten – nu kommer en andra våg av döda fåglar. Den här gången hittas återigen döda sillgrisslor. Men även lunnefåglar, en art som inte häckar i Sverige och som även den är hotad. Biologen Jan Uddén ser allvarligt på situationen.

– Det är ett sorgligt fynd. Jag har fått in tio mejl och telefonsamtal om döda lunnefåglar den senaste tiden, säger han.

Hittade lunnefågel på promenad

Martina Harrysson i Hunnebostrand är en av de som hittat en död lunnefågel, något som Bohuslänningen var först med att skriva om. Det var under en promenad i Hästedal som hon fick syn på något som spolats upp på stranden.

Det var inte förrän vi såg näbben som vi började misstänka att det var en lunnefågel. Det har vi aldrig sett på riktigt, så det kändes häftigt och ovanligt.

– Det blev en sorglig och ovanlig upptäckt, säger Martina Harrysson som hittade lunnefågeln i Hunnebostrand. Foto: Martina Harrysson

”Sorglig upptäckt”

Martina la ut bilderna i sociala medier och förstod snart att fler gjort liknande upptäckter den senaste tiden.

– När vi förstod att de stackarna svälter, då blev det ju snarare en sorglig, ovanlig upptäckt, säger Martina Harrysson.

Lunnefågel är en rödlistad, hotad art som lever i Nordsjön. Foto: TT

Sillgrisslor vanligare

Men även i den ”andra vågen” är det vanligare med döda sillgrisslor längs Bohuskusten, berättar Jan Uddén. Den här fågeln hittades av Johanna Beckman.

Döda sillgrisslor har hittats längs Bohuskusten. Foto: Johanna Beckman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.