Mannen hon pratar om, som åtalats för anstiftan till mord men dömdes för medhjälp till mord, förberedelse till mord samt grovt vapenbrott, har berättat saker som helt enkelt stämmer bra med övrig bevisning. Övriga åtalade anses ha talat sanning när det gäller delar av händelseförloppet, men kunnat motbevisas av åklagare när det gäller sådant som varit känsliga för dem själva.
– Det gäller såväl muntlig vittnesbevisning – alltså vad målsägarna sagt – men också det massiva skriftliga materialet. Inte minst allt encrochat-material, säger Cecilia Ahlström.
Encrochat viktig del i bevisning
Encrochat är namnet på den krypterade telefon-app som fransk polis lyckats knäcka, och som lett till att ett stort antal kriminella kunnat lagföras.
– Encrochat-uppgifterna har i detta fall gett en tydlig bild av hur man planerat mord på flera målsägare och hur hänsynslös den planeringen har varit, säger Cecila Ahlström.
Bakgrunden till mordet i Gamlestaden är den pågående, våldsamma konflikten mellan de två grupperingar som bildades när den så kallade A-falangen i södra Biskopsgården splittrades. Flera av de inblandade har vuxit upp tillsammans och tidigare varit kamrater.
Trängd, hotad och misshandlad
Mannen som berättat vad domstolen uppfattat som sanningsenligt har sagt att han känt sig trängd, utsatt och hotad av andra.
– Detta var upprinnelsen och motivet för hans del. Han påstår sig ha blivit hotad och misshandlad och ville freda sitt eget liv, säger Cecilia Ahlström.
Samma dag som mordet skedde kunde flera personer gripas.
– Ja, man hade övervakning av en del misstänkta, telefonavlyssning. Det gjorde att polisen snabbt kunde lokalisera dem. Då fanns flera andra personer tillsammans med dem. Och när polisen fick ut uppgifterna från encrochat kunde ännu fler gripas, berättar Cecilia Ahlström.