drönarbilder från övning med räddningstjänst och ambulans

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror att drönare faktiskt kan vara ett sätt för oss att rädda liv” – följ med på övningen där räddningstjänst och ambulans testar drönare vid en olycka. Foto: SVT

Drönare ska vara först på plats vid olyckor – nytt projekt i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Kan drönare underlätta räddningsarbete genom att vara först på plats vid olyckor och bränder? Det undersöks i ett projekt i Västra Götaland – och förhoppningen är att det ska rädda liv.

– En drönare kan vara framme efter två till tre minuter, säger Magnus Kristiansson, innovationsledare på Västra Götalandsregionen.

”Buss har vält, oklart hur många skadade”. Följ med när räddningstjänst, ambulans och larmcentral övar tillsammans med drönare utanför Borås.

Det drog igång som ett pilotprojekt redan i våras. I Västra Götaland började regionen då undersöka om drönare kan användas vid akuta händelser för att få en överblick vid trafikolyckor, bränder och drunkningar.

Projektet har därefter utökats och ska nu pågå i tre år. 5,3 miljoner kronor har satsats från EU-medel och fonden Interreg för att kunna förbättra användningen.

Drönaren kan genom video och bilder skicka viktig information till larmoperatören – innan ambulans och räddningstjänst hunnit fram.

Det kan handla om antalet fordon på olycksplatsen eller om det finns köbildning som hindrar utryckningsfordon.

– Visuell information är mer värdefull information som förbättrar våra bedömningar och dimensioneringar av resurser, säger Mahshid Jonsson, som arbetar på Sjukvårdens larmcentral i Göteborg.

EU-finansierat

Projektet ska pågå i tre år och utökades i augusti genom EU-medel och fonden Interreg på 5,3 miljoner kronor för att kunna förbättra användningen.

Det är spännande med ny teknik, men kommer det här verkligen spara tid och pengar?

– Det återstår att se, men det hoppas vi såklart att det kommer att göra. Jag tror att man ska se drönare som ett verktyg som kan göra många saker, det här är en av dem, säger Magnus Kristiansson på regionen.

Drönare levererar hjärtstartare

I dag används drönare för att leverera hjärtstartare i Västra Götaland och i Östersundsområdet. 2022 bidrog det till att rädda liv när en man i Trollhättan fick akut hjärtstopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.