En delad bild som visar två scener. Till vänster syns en klar och detaljerad lysmanet som svävar under ytan på havsbotten. Till höger visas dykaren Knut Kringstad, utrustad med dykutrustning, där sladdar och regulatorer är synliga mot en mörk bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dykaren Knut Kringstad fångade Sveriges första lysmanet på bild vid ett dyk i Gullmarsfjorden. Foto: Knut Kringstad

Dykaren Knuts oväntade upptäckt – Sveriges första lysmanet

Uppdaterad
Publicerad

Dykaren Knut Kringstad, 32, fångade en oväntad upptäckt på bild när han dök i Gullmarsfjorden i Bohuslän: Sveriges första lysmanet.

– När jag kollade upp den i artboken insåg jag vad det var, säger Knut Kringstad.

Det var vid dykplatsen Jordfall i Gullmarsfjorden som dykaren Knut Kringstad fotograferade maneten, och enligt Havs- och vattenmyndigheten är det första gången som en lysmanet rapporteras i svenska vatten.

Lysmaneten har fått sitt namn eftersom den kan producera ljus, så kallad bioluminiscens, och den har ett starkt nässelgift som kan brännas relativt kraftigt. I Medelhavet har maneten förekommit i stora mängder, något som skapat problem för båda badlivet och för fiskare.

Räknas inte som invasiv art

Lysmaneten räknas dock inte som en invasiv främmande art, eftersom den troligen förts till Sverige av vattenströmmar, och inte av människor, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Knut rapporterade in upptäckten till myndigheten genom verktyget Rappen, där det nu verifierats.

– Det är ett intressant fynd av en spännande ny art i svenska hav. Än så länge rör det sig bara om ett enstaka fynd och det finns ingen anledning för badare att oroa sig, säger Björn Källström, vid Göteborgs marinbiologiska laboratorium, som verifierade rapporten, i ett pressmeddelande.

Se Knut berätta om sitt möte med lysmaneten – det första som rapporterats in på svenskt vatten, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.